Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować bardzo nietypowe hamburgery. Kotlety szykujemy mieszając mięso wraz z tymiankiem, twarożkiem i... startą skórką z cytryny. Składniki te nadają bardzo ciekawy, unikatowy, a zarazem intensywny smak. Idealne dla kobiet dbających o linie, gdyż zawierają znacznie mniej kalorii niż tradycyjne hamburgery. Dodatki dobieramy sobie wedle upodobań, aż stworzymy idealną kompozycje dla każdego z nas. Potem pozosaje nam tylko zajadanie ze smakiem ;)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 400g mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
- Łyżeczka musztardy
- Skóra z ¾ cytryny
- 2 łyżki twarożku ziarnistego
- Świeże listki tymianku
- Sól, pieprz
Hamburgery:
- 4 bułki (takie jakie lubimy, mogą być np. grahamki)
- 2 pomidory
- Ogórek konserwowy
- Sałata
- Żółty ser
- (i każdy inny dowolny dodatek jaki lubimy w hamburgerach :))
- Ketchup, Majonez (według upodobań)
Mięso przekładamy do miski oraz dodajemy do niego odsączony
twarożek, musztardę i posiekany tymianek. Doprawiamy mięso solą i pieprzem.
Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Następnie skórkę cytryny ścieramy na małych
lub średnich oczkach, dorzucamy do mięsa. Wszystkie składniki intensywnie
mieszamy. Rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu. Z mięsa formujemy kotlety i
smażymy. Na patelnie nie trzeba dodawać tłuszczu, gdyż ten wytopiony z kotletów
całkowicie wystarczy. Po chwili przekładamy mięso na drugą stronę. W czasie, gdy
nasze kotlety się smażą szykujemy bułki: rozcinamy na pół, smarujemy w środku
ketchupem lub majonezem według uznania. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki. W bułce układamy listek sałaty, kotlet,
plasterek żółtego sera, pomidora, ogórka lub dowolny inny dodatek. Z wierzchu dajemy kapkę majonezu i
zamykamy bułki. Zajadamy póki mięsko jest ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz