Kotlety mielone – klasyczna potrawa kuchni polskiej. Szybka w przygotowaniu, wyśmienita w smaku i kosztująca niewielkie pieniądze. W dodatku
bardzo prosta w przygotowaniu. No ideał niemalże :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 bułka
- 1cebula
- 1 jajko
- Garść bułki tartej
- 50g margaryny
- Sól, świeżo mielony pieprz
Bułkę umieszczamy w miseczce z wodą lub mlekiem i czekamy aż
namięknie. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy jajko oraz bardzo
drobno pokrojoną cebulkę. Bułkę odciskamy w rękach i dorzucamy do mięsa. Solimy
oraz posypujemy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z
przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy
na rozgrzanej patelni z obu stron. Ważne jest by patelnia nie była zbyt
rozgrzana wówczas kotlety się przypalą z wierzchu, a nie zrobią w środku.
Temperatura nie może być również zbyt niska bo będą wyschnięte. Kotlety smażymy
z obu stron, aż skórka będzie zarumieniona i chrupiąca. Podajemy np. z mizerią
i młodymi ziemniaczkami. Smacznego.
smaczna klasyka:)
OdpowiedzUsuńMasz rację niemalże ideał :) tym bardziej, że prezentujesz indycze.... bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńNapisałam kilka słów o,, drzewku,, :))
Taki posiłek kojarzy mi się z obiadem u Mamy... Uśmiech nie znika z mojej buzi, pięknie i smacznie! I jeszcze te młode ziemniaki!!!! :)
OdpowiedzUsuń