sobota, 14 czerwca 2014

Kotlety mielone

Kotlety mielone – klasyczna potrawa kuchni polskiej. Szybka w przygotowaniu, wyśmienita w smaku i kosztująca niewielkie pieniądze. W dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. No ideał niemalże :)



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka  
  • 1 bułka
  • 1cebula
  • 1 jajko 
  • Garść bułki tartej
  • 50g margaryny
  • Sól, świeżo mielony pieprz

Bułkę umieszczamy w miseczce z wodą lub mlekiem i czekamy aż namięknie. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Bułkę odciskamy w rękach i dorzucamy do mięsa. Solimy oraz posypujemy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się przypalą z wierzchu, a nie zrobią w środku. Temperatura nie może być również zbyt niska bo będą wyschnięte. Kotlety smażymy z obu stron, aż skórka będzie zarumieniona i chrupiąca. Podajemy np. z mizerią i młodymi ziemniaczkami. Smacznego.


3 komentarze:

  1. Masz rację niemalże ideał :) tym bardziej, że prezentujesz indycze.... bardzo je lubię :)
    Napisałam kilka słów o,, drzewku,, :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki posiłek kojarzy mi się z obiadem u Mamy... Uśmiech nie znika z mojej buzi, pięknie i smacznie! I jeszcze te młode ziemniaki!!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly