Dzisiejsza propozycja to bardzo prosty i szybki w
przygotowaniu deser z udziałem truskawek. Wystarczy kilka patyczków do
szaszłyków, odrobina czekolady i jakaś fajna ciekawa posypka. Jeśli
przygotowujemy deser dla dorosłych posypką mogą być wiórki kokosowe lub mielone
orzechy. Jednak nie tylko dorośli uwielbiają takie smakołyki. Dla dzieci
również jest idealny, a cukrowa kolorowa posypka dodaje mu atrakcyjności.
Szczerze przyznam, że u nas zaledwie kilka sztuk dotrwało do zdjęć, a reszta zniknęła
w tajemniczych okolicznościach :)
Składniki:
- Gorzka czekolada
- Mleczna czekolada
- Około 25 truskawek*
- Wiórki kokosowe lub kolorowa posypka cukrowa
*ilość truskawek jest niestety rzeczą względną, gdyż zależy od
ich wielkości :)
Obie czekolady łamiemy na kosteczki i umieszczamy w
miseczce. Następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. U nas było to 3 razy
po 30 sekund. Po każdych 30 sekundach należy czekoladę dokładnie pomieszać,
żeby nie przypaliła się do dna. Nakładamy truskawkę na patyczek od szaszłyku* i
maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie delikatnie dotykamy wiórek
kokosowych lub czekoladowej posypki jeśli przygotowujemy wersje dla dzieci. Tak
przygotowane truskawki odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie
możemy zajadać. Smacznego.
*Truskawki zdecydowanie lepiej się nadziewa, kiedy zostawimy
na nich szypułki. Jeśli przygotowujemy przekąskę dla dorosłych proponujemy
zostawić zielone listki. Jednak przy wersji dla dzieci listki trzeba usunąć, by
dzieci ich nie zjadły. Wówczas przy nakładaniu na patyczki trzeba bardzo uważać.
Wyglądają jak cake pops. Tylko zdrowsze :D
OdpowiedzUsuńAle super! :))
OdpowiedzUsuńPyszne małe słodkości :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :))
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńIdealne! To moje ulubione połączenie kiedy robię fondue :)))
OdpowiedzUsuń