Największy blog kulinarny naszego kraju urzekł nas ostatnio
przepisem na grillowane piersi z kurczaka z truskawkami. Koniecznie musiałyśmy
wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety z kurczaka
z delikatnymi słodkimi truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do
gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (promocję -20% na cały drób znajdziecie TUTAJ)
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miody
- 2 łyżeczki płatków chili
- 3 łyżeczk soku z limonki
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka świeżych listków rozmarynu
- Świeżo mielony pieprz, sól
- Około 1 szklanki pokrojonych truskawek
Filety z
kurczaka myjemy oraz suszymy. Oprószamy z obu stron świeżo mielonym pieprzem
oraz solą. Następnie układamy je w głębokim talerzu i dodajemy przyprawy:
chili, paprykę, rozmaryn, skórkę oraz jedną łyżeczką soku z limonki i 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy i
odkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. W miseczce mieszamy ocet
balsamiczny, miód, 2 łyżeczki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz
truskawki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy
około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na mięsie
powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po
chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z
frytkami z piekarnika i sałatką.
Dwie rekomendacje w jednym to musi być coś zjawiskowego. :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie kurczaka z truskawkami! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuń