Kupiłam nową formę do babki, w tym roku zainwestowałam w silikonową. Po całkiem fajnych przygodach z foremkami w kształcie biedronek mam
o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją
wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez
problemu (i co ważniejsze w całości J)
odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z
jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru
cytrynowego. Wyszła cudownie. Sama nie wiem, jakim cudem, nie ma tu jeszcze tego przepisu.
Naprawiam ten błąd i dodaje.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka o
średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut
+ czas pieczenia 50 minut
Składniki:
Na babkę:
- 370g mąki pszennej
- 250g masła
- 200g cukru
- 200g jogurtu naturalnego
- 45g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryn
- Skórka otarta z dwóch cytryn
Na lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz
sodę. Ostawiamy na bok. W misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania
jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser.
Dodajemy wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę. Całość mieszamy
szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia
składników.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką,
przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut.
Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw.
Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy sok z cytryny
i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji.
Polewamy babkę, smacznego :)
Pyszna babka! i zapachniało świętami ;)
OdpowiedzUsuńA ja jakoś nie mogę,, nabrać zaufania,, do silikonowych form.... mam jedną keksówkę i jakoś jej nie używam.....ale to może dlatego, że darmowa była z jakąś gazetą to i jakość pewnie gorsza niż takiej normalnie kupionej. A duży to wydatek taka silikonowa forma do babki...?
Nieduży. Dokładnie nie pamiętam ceny, ale coś koło 13, 14 zł.
Usuńidealna baba na święta :)
OdpowiedzUsuńLubię silikonowe formy, świetnie się sprawdzają. A baba wyszła super :-) no i ten cytrynowy lukier :-)
OdpowiedzUsuńZawsze wolę tradycyjne formy, ale baba wyszła piękna :)
OdpowiedzUsuńCudowna babka, poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBaba jak malowana! chętnie zapisuję przepis do wypróbowania, gdyż babka wygląda naprawdę rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńMusze zrobić bo wszędzie mnie kuszą babki ;-) knife&spoon
OdpowiedzUsuńZnów cytrynowo, oj ktoś tutaj chyba uwielbia cytrynę tak jak ja ;) Wspaniała babka!
OdpowiedzUsuńCudna babka! Moja odnaleziona po wielu latach foremka do babki gotowanej czeka jeszcze na swój dzień, bo wciąż nie mam czasu;))
OdpowiedzUsuńah.. te babeczki! Piękna jak malowana :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, świetny dodatek jogurtu :-)
OdpowiedzUsuńCudna! Uwielbiam cytrynową :)
OdpowiedzUsuńAle kawał baby :) Świetny przepis, pyszniutko wygląda :)
OdpowiedzUsuńBabkę co prawda bez lukru ale z ogromną chęcią byśmy zjadły :D
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis, babka jest cudowna! Niestety jak to bywa w święta, nie zdążyłam jej obfotografować ;/
OdpowiedzUsuńByła idealna, krucha, sypka, a zarazem wilgotna z mocno cytrynowym posmakiem :) Świetny przepis!