niedziela, 8 marca 2015

Rolada cytrynowa z granatem

Rolada cytrynowa z granatem jest idealną propozycją dla tych co lubią odważne wyzwania smakowe. Mocno cytrynowy  krem ze słodkim biszkoptem daje iście zaskakujące połączenie. Całość dopełniają przyjemnie pękające pestki granatu. Deser naprawdę godny polecenia!*
*Przepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życia


W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:)




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: około 10-12
Składniki:
Ciasto:
  • 60g cukru
  • 40g mąki tortowej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
Krem:
  • 250g serka mascarpone 
  • 100g cukru 
  • 60g masła  
  • 40g cukru pudru
  • 2,5 cytryny
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka żelatyny
Ponadto:
  • Garść cukru waniliowego
  • Granat

Przygotowanie kremu: W misce umieszczamy cukier oraz skórkę otartą z dwóch cytryn (na tarce o małych oczkach). Dolewamy sok wyciśnięty z tych dwóch cytryn, a całość ustawiamy na garnku z wrzącą wodą (innymi słowami w kąpieli wodnej).  Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszamy ogień. Dorzucamy masło wraz z rozkłóconymi jajkami i mieszamy, aż krem zacznie gęstnieć. Uważamy by woda się nie zagotowała, bo wówczas białka zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem pudrem. W drugiej misce białka z odrobiną soli miksujemy na sztywny krem. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Następnie do miski przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Tak przygotowaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 10-12 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Na blacie układamy czystą, lnianą ściereczkę. Posypujemy ją cukrem waniliowym i układamy na niej biszkopt. Następnie powoli zwijamy biszkopt wraz ze ściereczką w rulon i zostawiamy do wystygnięcia. Ostygnięty biszkopt rozwijamy, nakładamy 3/4 kremu oraz posypujemy nasionami granatu, zwijamy w rulon. Wierzch ozdabiamy pozostałym kremem oraz nasionami grantu. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.





24 komentarze:

  1. Przepiękna rolada. Z moim ulubionym granatem ;)
    Dziękujemy za życzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, ciekawe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Świetny pomysł na dodanie granatu :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda i ładne wiosenne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. jak koraliki owoce granatu:) słodka biżuteria :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tu słodko, lekko i wiosennie! Piękna i apetyczna rolada:)

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę że roladka plener zaliczyła - super wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krem wydaje się być taki delikatny :) Musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastycznie wygląda, na pewno bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  10. rolada wygląda przepięknie i przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. jak dla mnie - iście letnie ciasto :-) świetny dodatek granata!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie więc i tak smakuje :) zjadłabym kawałeczek....

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje smaki, więc jakbym znalazła się w pobliżu tej rolady, to nagle by zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, jakiej wielkości powinna być blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  15. I jeszcze jedno pytanie... W gazecie krem jest bardziej ścięty, u Pani jest taki lejący się, czy masa nie tężeje tak jak sugeruje zdjęcie z gazety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa lekko tężeje, ale nie tak mocno jak pokazane na zdjęciach w gazecie.Jeśli chciałaby Pani uzyskać efekt taki jak w gazecie proponuje zwiększyć ilość żelatyny na 2 łyżeczki.

      Usuń
    2. Rozmiar naszej blachy to 24x36cm

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

      Usuń

Printfriendly