Rolada cytrynowa z granatem jest idealną propozycją dla tych
co lubią odważne wyzwania smakowe. Mocno cytrynowy krem ze słodkim
biszkoptem daje iście zaskakujące połączenie. Całość dopełniają przyjemnie
pękające pestki granatu. Deser naprawdę godny polecenia!*
W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:)
Potrawa przygotowana z
tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: około 10-12
Składniki:
Ciasto:
- 60g cukru
- 40g mąki tortowej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 100g cukru
- 60g masła
- 40g cukru pudru
- 2,5 cytryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka żelatyny
Ponadto:
- Garść cukru waniliowego
- Granat
Przygotowanie kremu: W misce umieszczamy cukier oraz skórkę
otartą z dwóch cytryn (na tarce o małych oczkach). Dolewamy sok wyciśnięty z
tych dwóch cytryn, a całość ustawiamy na garnku z wrzącą wodą (innymi słowami w
kąpieli wodnej). Podgrzewamy, aż cukier
całkowicie się rozpuści. Zmniejszamy ogień. Dorzucamy masło wraz z rozkłóconymi
jajkami i mieszamy, aż krem zacznie gęstnieć. Uważamy by woda się nie
zagotowała, bo wówczas białka zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy
do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i
dodajemy do niego żelatynę, również
odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i
odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek.
Ubijamy je z cukrem pudrem. W drugiej misce białka z odrobiną soli miksujemy na
sztywny krem. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Następnie do miski przesiewamy
mąki wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Tak przygotowaną
masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 10-12 minut. Upieczony biszkopt
wyjmujemy z piekarnika. Na blacie układamy czystą, lnianą ściereczkę.
Posypujemy ją cukrem waniliowym i układamy na niej biszkopt. Następnie
powoli zwijamy biszkopt wraz ze ściereczką w rulon i zostawiamy do wystygnięcia.
Ostygnięty biszkopt rozwijamy, nakładamy 3/4 kremu oraz posypujemy nasionami
granatu, zwijamy w rulon. Wierzch ozdabiamy pozostałym kremem oraz nasionami
grantu. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Przepiękna rolada. Z moim ulubionym granatem ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za życzenia!
Ale ładna rolada! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, ciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńSuper. Świetny pomysł na dodanie granatu :-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda i ładne wiosenne zdjęcia
OdpowiedzUsuńjak koraliki owoce granatu:) słodka biżuteria :)
OdpowiedzUsuńJak tu słodko, lekko i wiosennie! Piękna i apetyczna rolada:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie i te zdjęcia....
OdpowiedzUsuńwidzę że roladka plener zaliczyła - super wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKrem wydaje się być taki delikatny :) Musiał być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńMusiała być cudowna! :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, na pewno bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńrolada wygląda przepięknie i przepysznie!
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada!
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńjak dla mnie - iście letnie ciasto :-) świetny dodatek granata!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie więc i tak smakuje :) zjadłabym kawałeczek....
OdpowiedzUsuńMoje smaki, więc jakbym znalazła się w pobliżu tej rolady, to nagle by zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :-)
OdpowiedzUsuńWitam, jakiej wielkości powinna być blaszka?
OdpowiedzUsuńI jeszcze jedno pytanie... W gazecie krem jest bardziej ścięty, u Pani jest taki lejący się, czy masa nie tężeje tak jak sugeruje zdjęcie z gazety?
OdpowiedzUsuńMasa lekko tężeje, ale nie tak mocno jak pokazane na zdjęciach w gazecie.Jeśli chciałaby Pani uzyskać efekt taki jak w gazecie proponuje zwiększyć ilość żelatyny na 2 łyżeczki.
UsuńRozmiar naszej blachy to 24x36cm
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź :)
Usuń