poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zielona fasolka szparagowa na parze

W tym tygodniu zapraszamy na przepisy z pyszną fasolką szparagową. Sezon na nią właśnie się rozpoczyna, więc trzeba się objeść na cały rok :) Nasza pierwsza propozycja to zielona fasolka szparagowa z parowaru. Przygotowana w ten sposób stanowi kwintesencje smaku.




Potrawa wolna od glutenu.*
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 3 garście zielonej fasolki szparagowej

Dodatkowo:
  • Masło (ok 30g) 
  • Bułka tarta

*Osoby nie jedzące glutenu nie powinny polewać fasolki smażoną bułką tartą. Polecamy samo roztopione masło :)


Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Umieszczamy w misce parowaru, a ten nastawiamy na 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy fasolka jest miękka i wyjmujemy, jeśli tak jest. Podajemy z rozpuszczonym masłem albo podsmażaną bułką tarta. Smacznego :)



Jak widać najmłodsi również przepadają za fasolką szparagową :)

17 komentarzy:

  1. Taka fasolka jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ulubiona na wakacje :) nie wyobrażam sobie sezonu bez fasolki czy kalafiora z bułką tarta i masełkiem :}

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja przepadam!
    Pysznie, tak jak lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam nikogo kto by jej nie lubił :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam fasolke - ta swieżą, nie mrożonkę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fasola szparagowa to moje ulubione warzywo :) Najczęściej przygotowuję smażoną z bułką tartą, ale taką z parowaru także bardzo lubię. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. warzywa gotowane na parze zachowują więcej witamin i smakują pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. po prostu najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie gotowałam fasolki na parze, zawsze w wodzie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda, smak takiej fasolki jest zdecydowanie bardziej intensywny :)

      Usuń
  10. Uwielbiam parowaną fasolkę:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Na parze jeszcze nie robiłam, ale domyślam się jaka musi być pyszna. Koniecznie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fasolkę szparagową to my możemy kilogramami wcinać :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy ktos poza kurami domowymi bez talentu korzysta z przepisów pt fasolka szparagowa z zasmażką?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly