Czy może być coś lepszego niż babeczki o smaku piernika? Delikatne miękkie ciasto pachnące świętami? Może! Takie babeczki w cudownych
kształtach choinek, gwiazdek i śnieżynek. Pachną piernikiem, wyglądają świątecznie,
a smakują wybornie :) Jeśli nie macie takiej cudownej formy jak nasza możecie upiec
zwykłe muffinki w okrągłych papilotkach.
Nasza foremka silikonowa pochodzi ze sklepu garneczki.pl.
Piekłam w niej już kilkakrotnie i z czystym sumieniem mogę Wam ją polecić :)
Ilość porcji: (ok. 30 malutkich babeczek. Ciasta starczyło
na dwukrotne pieczenie całej formy)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ startego jabłka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżki przyprawy do piernika
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki mleka
- ¼ szklanki miodu
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 malutkie jajko
- Szczypta soli
- 25ml oleju
- 50g czekoladowych drobinek (kropelek) do wypieków
W misce mieszamy składniki suche: przesiewamy mąkę, proszek
do pieczenia oraz sodę. Dodajemy sól, cukier i przyprawę korzenną. W drugim
naczyniu mieszamy składniki mokre o temperaturze pokojowej: mleko, jajko, olej,
jogurt i miód. Zawartość obu naczyń mieszamy ze sobą dodając czekoladę oraz
jabłko.
Formę do babeczek delikatnie smarujemy masłem, Wykładamy
ciastem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 20 minut.
Pieczemy do suchego patyczka. Studzimy na kratce i ozdabiamy np. lukrem.
Smacznego.
Świetne babeczki :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńpychotki:D
OdpowiedzUsuńAle super babeczki :-)
OdpowiedzUsuńJakie super kształty :D Muszą być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńŚwietne są ! Na FB myślałam, ze to ciasteczka, ale babeczki są jeszcze lepsze, pulchniutkie i tak ładnie ozdobione tym lukrem :)
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa dla kruchych ciasteczek piernikowych! I ten luuuukier :D Boskie!
OdpowiedzUsuń