Pieczenie serników nie jest moją mocną stroną. Nie wychodzą nigdy pięknie wyrośnięte i idealnie gładkie. Moje serniki są nierówne, popękane i opadają, tak ich urok. W tym roku postanowiłam skorzystać z nowych przepisów. Wypróbowałam kilka z nich i urzekł mnie przepis na sernik piernikowy według Pawła Małeckiego. Zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszny. Polecam nie tylko w święta :)
Ilość porcji: Prostokątna blacha (ok 24)
Składniki:
Składniki:
Na spód piernikowy:
- 180g margaryny
- 140g czekolady deserowej
- 125g mąki pszennej
- 100g miodu
- 40g cukru trzcinowego
- 30g cukru waniliowego (albo 20g domowego cukru waniliowego)
- 20g mąki ziemniaczanej
- 15g przyprawy do piernika
- 10g proszku do pieczenia
- 4 jajka
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200g śmietanki kremówki
- 150g cukru
- 50g margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 40g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
- 30g cukru wanilinowego (lub 20g domowego cukru waniliowego)
- 4 jajka
Na kruche ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 150g margaryny
- 75g cukru
- 15g kakao
- 15g cukru wanilinowego (lub 10g domowego cukru waniliowego)
- 5g przyprawy do piernika
- 1 żółtko jajka
- Cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę i kakao przesiewamy
do sporej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy oraz
margarynę. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając żółto. Kiedy ciasto będzie gotowe
formujemy je w wałek, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na
około 1h.
Przygotowanie spodu: Na małym ogniu w garnuszku rozpuszczamy
margarynę, czekoladę oraz miód. Dodajemy przyprawę do piernika, całość mieszamy
ciągle podgrzewając. Uważamy by nie zagotować masy. Następnie zdejmujemy z
ognia i odstawiamy by nieco ostygło.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
przesiewamy przez sito, następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masa
czekoladową. Całość przelewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 18-20 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ścinamy górną warstwę ciasta i
kruszymy na małe części.
Przygotowanie masy serowej: Twaróg sernikowy, cukier, cukier
waniliowy oraz budyń miksujemy razem. Nie przerywając miksowania dodajemy cienkim
strumieniem śmietankę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i
jednolitej konsystencji. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Kruche
ciasto wyjmujemy z zamrażalnik i ścieramy na tarce, posypujemy nim wierzch
sernika. Następnie nakładamy pokruszone ciastem piernikowe.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie
sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około pół godziny.
Na końcu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)
Jaki musi być aromatyczny:)
OdpowiedzUsuńMniam musi być pyszny :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńKochamy i serniki i pierniki a tutaj takie cudowne połączenie :D
OdpowiedzUsuńpychota! kochana najlepszego na Święta!
OdpowiedzUsuń