Zobaczyłam ostatnio na Pintereście fantastyczne zdjęcie choinki z ciasta francuskiego na słodko.
Utkwiło mi w pamięci i cały czas o nim myślałam. Jadąc dzisiaj samochodem
wpadłam na pomysł by wykonać podobną choinkę, ale nie na słodko, tylko wytrawnie.
Szybko w myślach zrobiłam przegląd lodówki i okazało się, że wszystkie składniki
mam w domu. Po powrocie z pracy szybko zrobiłam choinkę, pobiegłam z synkiem
zrobić zdjęcia, a potem ze smakiem ją zjedliśmy :) Choinka jest tak
fantastyczna, ze od razu tego samego dnia piszę dla Was post z przepisem (banalnie prostym dodam) byście zdążyli go przed świętami wypróbować :)
Ilość porcji: 1 choinka (porcja dla 2-3 osób)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Ok. 100 - 150g mrożonego szpinaku ( waga przed rozmrożeniem)
- 2-3 suszone pomidory
- Garść pokruszonej fety
- 1/2 jajka lub 1 malutkie
- 1/2 cebuli
- 1 malutki ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju z pomidorów
- Pieprz
Najpierw przygotowujemy farsz: na patelnie wlewamy olej i
chwilkę podsmażamy. Pół cebuli siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie.
Chwilkę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory oraz szpinak. Kiedy wszystkie składniki
się wymieszają dorzucamy fetę oraz doprawiamy pieprzem. Feta powinna zapewnić
ciasto odpowiednią słoność. Kosztujemy całość i ewentualnie doprawiamy.
Na końcu dodajemy jajko i po minucie zestawimy z ognia. Ciasto francuskie
rozpakowujemy i składamy na pół tak by powstały dwa równe prostokąty.* Delikatnie
rozwałkowujemy i nakładamy na jeden prostokąt farsz. Przykrywamy drugim prosotkątem.
Wycinamy kształt choinki.** Następnie boki tniemy na paski i wywijamy (tak jak
na zdjęciach). Nastawiamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy około 15-18 minut
(sugerujemy się informacjami na opakowaniu ciasta francuskiego). Wyciągamy kiedy
się pięknie zezłoci. Podajemy na ciepło. Smacznego.
*Choinka równie fantastycznie się sprawdzi jeśli weźmiemy dwa
opakowania ciasta francuskiego. Wówczas ilość składników na farsz należy podwoić.
**Odcięte boki również można upiec i zjeść:)
jaka urocza! :) aż żal zjeść ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Wygląda przecudnie!
OdpowiedzUsuńChoinka na wytrawnie,świetnie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Wygląda świetnie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała! :)
OdpowiedzUsuńżal jeść:D
OdpowiedzUsuńBardzo nam się te choinki podobają i na słodko i na wytrawnie :D
OdpowiedzUsuń