Jako wielka fanka domowych hamburgerów nie byłabym sobą,
gdybym nie próbowała zrobić ich na grillu. Spróbowałam i wyszły (powiem nieskromnie)
przepyszne! Chrupiąca bułka z pysznym mięsem, jest świetną alternatywą dla
kiełbasy i szaszłyków na weekendowe grillowanie. Wypróbujcie, a nie pożałujecie :)
Potrawa przygotowana z
tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 10 minut + czas na grillowanie
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 6 bułek z sezamem
- 6 plasterków żółtego sera
- Pomidor
- ½ ogórka
- Ulubiony sos: ketchup, majonez
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Mięso mielone umieszczamy w misce i doprawiamy obficie solą i
pieprzem. Formujemy z niego 6 hamburgerów. Umieszczamy w wypukłej kratce do
grillowa i pieczemy po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie kroimy
pomidora i ogórek w plasterki. Bułki rozcinamy na pół. Kiedy już mięso będzie prawie gotowe
grillujemy bułki z każdej strony. Uważamy by się nie przypaliły. Zdejmujemy
wszystko z grilla. Układamy mięso, ser, ogórek i pomidor oraz polewamy sosami,
w dowolnej ulubionej kolejności. Zajadamy póki ciepłe. Smacznego
wcale nie wątpię w ich przepyszność;) chętnie sama bym takie zjadła;)
OdpowiedzUsuńTakie z grilla są najlepsze, pyszniejszych nie ma!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam z grilla, a wyglądają smakowicie (:
OdpowiedzUsuńŻaden Mc nie ma tutaj najmniejszych szans :D
OdpowiedzUsuńNo ide obiad robić, bo aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym bo wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńprzed chwilą jadłam obiad i już zgłodniałam patrząc na te pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe burgery, a takich z mięskiem z grilla jeszcze nie próbowałam. Polecam też upiec własne bułki wtedy są już idealne :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę możliwości grillowania, mnie mój balkon dość mocno ogranicza :D jeśli będę miała okazję, to na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń