Polędwiczki wieprzowe smażone z cebulką przygotowuje się
dosłownie w kilka minut. Ponadto nie wymagają praktycznie żadnego przygotowania
wcześniej, dlatego są idealnym daniem na szybki obiad. My zajadamy je z
ziemniaczkami i mizerią, ale dodatki można skomponować dowolnie, według
uznania:)
Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa
- 3 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Łyżka masła
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Polędwiczkę wieprzową czyścimy ze zbędnych błonek. Następnie
kroimy ją w poprzek w około 2 cm plastry. Układamy je na desce do krojenia i
dociskamy dłonią, tak by lekko się rozpłaszczyły. Każdy z kawałków obsypuje
świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą. Cebule obieramy i kroimy w
plasterki. Rozgrzewamy patelnie. Wylewamy na nią odrobinę oleju i łyżkę masła.
Szklimy cebulkę. Ściągamy ją z ognia i dodajemy pozostały olej wraz z masłem.
Smażymy polędwiczki po 3-4 minuty z każdej
strony. Na sam koniec dorzucamy cebule, aby się podgrzała. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Aż poczułam ten zapach cebulki ;)
OdpowiedzUsuńLubie takie polędwiczki no i ziemniaki muszą być ;-) no nie? Knife&spoon
OdpowiedzUsuńAż mi się jeść zachciało :}
OdpowiedzUsuńO tak, ziemniaczki w mundurkach do tego i jest idealnie :D
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, uwielbiam takie obiady :)
OdpowiedzUsuńPycha! Nic dodać nic ująć ;)
OdpowiedzUsuńpychota!:)
OdpowiedzUsuńza gorąco na takie specjały;p
OdpowiedzUsuńPyszności.
OdpowiedzUsuńZ ziemniaczkami polanymi masełkiem i posypanymi koperkiem. Ojoj, ale mi narobiłaś smaku :)
OdpowiedzUsuńświetne i szybkie danie, uwielbiam polędwiczki :-)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń