wtorek, 7 lipca 2015

Polędwiczki wieprzowe smażone z cebulką

Polędwiczki wieprzowe smażone z cebulką przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Ponadto nie wymagają praktycznie żadnego przygotowania wcześniej, dlatego są idealnym daniem na szybki obiad. My zajadamy je z ziemniaczkami i mizerią, ale dodatki można skomponować dowolnie, według uznania:)



Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • Polędwiczka wieprzowa 
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Łyżka masła 
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz

Polędwiczkę wieprzową czyścimy ze zbędnych błonek. Następnie kroimy ją w poprzek w około 2 cm plastry. Układamy je na desce do krojenia i dociskamy dłonią, tak by lekko się rozpłaszczyły. Każdy z kawałków obsypuje świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą. Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnie. Wylewamy na nią odrobinę oleju i łyżkę masła. Szklimy cebulkę. Ściągamy ją z ognia i dodajemy pozostały olej wraz z masłem. Smażymy polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Na sam koniec dorzucamy cebule, aby się podgrzała. Podajemy na ciepło. Smacznego.





12 komentarzy:

Printfriendly