piątek, 24 lipca 2015

Szaszłyki po amerykańsku

Ostatnie kilka dni miałyśmy okazję spędzić na działce. Opalałyśmy się, spacerowałyśmy i odpoczywałyśmy, na ile to możliwe z dwójką małych dzieci i psem :) Ten sielski czas wykorzystałyśmy również by przygotować dla Was kilka nowych przepisów. Skupiłyśmy się na potrawach z grilla, w takie nasz blog jest zdecydowanie ubogi. Wkrótce to zmienimy :) Na pierwszy ogień idą szaszłyki z grilla po amerykańsku :)



Potrawa wolna od glutenu
Czas przygotowania: 20 minut + czas na grillowanie
Ilość porcji: około 20 szaszłyków
Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 2 cebule
  • 1 papryka 

Marynata do mięsa:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka po amerykańsku 
  • Patyczki do szaszłyków


W miseczce umieszczamy i mieszamy składniki marynaty. Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Kiełbasę kroimy w plastry, cebule w większe kawałki (jak na zdjęciach). Podobnie kroimy paprykę, w dużą kostkę. Następnie nadziewamy elementy szaszłyków na patyczki.  Grillujemy na żarze po kilka minut z każdej strony. Zajadamy na ciepło. Smacznego.










6 komentarzy:

  1. Mniam uwielbiam szaszłyczki. Pysznie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tęsknie za potrawami z grilla, dawno już nie miałam okazji takich jeść. Szaszłyki zawsze uwielbiałam, a te wyglądają smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze chwilkę muszę zaczekać,, na działeczkę,, i grilla ;) takie szaszłyki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio będąc na grillu pałaszowałam szaszłyczka:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly