Chcecie zaskoczyć gości na wielkanocnym śniadaniu? Koniecznie
podajcie im fioletowe jajka. Barwione naturalnie przy pomocy buraków. Wyglądają
fantastycznie, a farbowanie tylko nieznacznie
wpływa na ich smak :) Polecamy
Czas przygotowania: cała noc
Ilość porcji: 3 jajka
Składniki:
- 3 ugotowane jajka
- 1 burak
Burak gotujemy około godzinkę, aż będzie miękki. Wodę z
gotowania zlewamy do miski i dorzucamy pokrojonego na kilka kawałków buraka.
Wkładamy obrane jajka i zostawiamy na całą noc w lodówce. W między czasie dobrze
jajka przemieszać ze dwa razy. Rano* wyciągamy z wody i otrzymujemy jajka o pięknej fioletowej barwi. Idealnie nadają się do podania z pastą lub do sałatki.
*Nie zostawiamy jajek zbyt długo w wodzie bo będą pęcznieć i
pękać.
urocze:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają ! Na pewno wspaniale by się prezentowały na wielkanocnym stole :)
OdpowiedzUsuńjakie słodkie;D
OdpowiedzUsuń