O robieniu bez krąży wiele legend: że strasznie trudno je
ukręcić, że należy je kręcić tylko ręcznie, że zawsze opadają, że są strasznie
pracochłonne i czasochłonne. Prawd w tych legendach nie zbyt wiele, no może
jedynie ta, że długo się pieką. Jednak całą robotę za nas w tym czasie wykonuje
piekarnik, a my możemy robić cokolwiek od picia kawy na porządkach kończąc :) Jeśli
jeszcze nie robiliście Pavlovy w sowim życiu, królowej bez, szczerze zachęcam by wypróbować ten przepis.
Taka domowa beza, jest bez porównania lepsza aniżeli sklepowa. Chrupka na zewnątrz,
miękka kremowa w środku. Jeśli raz spróbujecie to zakochacie się w niej bez
reszty :)
Czas przygotowania: 15 minut + 1,5h pieczenia
Ilość porcji: ok 8
Składniki:
Na bezę:
- 6 białek
- 250g cukru pudru
- 1 łyżka skrobi
- 1 łyżka soku z cytryny
- Zielony barwnik (możemy ominąć ten punkt wówczas wyjdzie nam tradycyjna biała baza)
Dodatki
- 330ml śmietany kremówki
- Dowolne owoce
- W wersji wielkanocnej proponujemy dodać jeszcze czekoladowe jaja
Do miski miksera wbijamy białka. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy
stopniowo cukier. Pod sam koniec dodajemy sok z cytryny. Kiedy piana będzie
sztywna i błyszcząca wyłączamy mikser. Dodajemy skrobię i barwnik, jeśli go
używamy. Bardzo delikatnie mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujmy od średniej
wielkości talerza okrąg. Wykładamy na środek ubitą pianę. Formujemy kształt
wyrównując boki i lekko spłaszczając górę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
na 180 stopni na 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i
pieczemy 1,5h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i delikatnie go uchylamy. Nie
wyjmujemy bezy ze środka póki całkowicie nie ostygnie.
Kremówkę ubijamy na sztywna pianę, nie dodając już cukru. Na
godzinę przed podaniem wykładamy ubita śmietanę na beze i dekorujemy owocami,
jajeczkami i np. listkami mięty. Smacznego.
Wspaniała, ten kolor,bardzo wiosenny;)
OdpowiedzUsuńten kolor to przyciąga,wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńZielono i wiosennie! Fajna wersja bezy! :)
OdpowiedzUsuńdama bezowa;D
OdpowiedzUsuń