piątek, 18 marca 2016

Ciasto marchewkowe (fit)

Uwielbiam ciasta marchewkowe i jak tylko znajdę jakiś nowy przepis od razu musze go wypróbować. Tym razem sięgnęłam po nieco chudszą wersje tego ciasta. Mniej kaloryczne, nie znaczy wcale gorsze w smaku. Wręcz przeciwnie. Ciasto jest miękkie, mokre w środku, po prostu wyśmienite :)




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenie
Ilość porcji: Duża blacha
Składniki:
Na ciasto:
  • 280g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 200g startej marchewki
  • 175 ml oleju słonecznikowego
  • 100g ksylitolu
  • 60g płynnego miodu
  • 75g wiórków kokosowych
  • 3 duże jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Na polewe:
  • 300g kremowego serka
  • 50 wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu



W dużej misce ubijamy jajka, olej, cukier i miód przez kilka minut, aż do całkowitego połączenia składników. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy do masy jajecznej i ostrożnie mieszamy. Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach, dodajemy do ciasta wraz z wiórkami kokosowymi.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 45 minut do tzw „suchego patyczka”w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto się upiecze, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy polewę: w misce ubijamy serek kremowy wraz z dwoma łyżkami miodu, aż nabiorą kremowej konsystencji. Smarujemy zimne ciasto, a z wierzchu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego











5 komentarzy:

  1. Dawno nie robiłam,muszę zrobić, bo mi narobiłyście ochoty;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. U mnie pojawia się i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Tylko mama zawsze przekłada je kremem z kaszy mannej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie przypomniałaś mi, o tym jak dawno nie jadłam ciasta marchewkowego;D Muszę upiec je w najbliższym czasie, bo jest baaardzo pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak już dawno nie robiłyśmy ciasta marchewkowego :D Pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko fajnie ale czemu podawać skladniki w gramacha a troszke dalej ten sam skladnik juz podajesz w łyżeczkach. Tak na przyszłość: więcej osób ma w domu łyżeczki niż wagi.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly