Jako typowy Polak jestem przeogromnym fanem cebuli i wszystkich
potraw, które zawierają to warzywo. Jako typowa kobieta uwielbim quiche i tary.
Kiedy więc zobaczyłam w gazecie przepis na Qiuche serowo-cebulowy koniecznie
musiałam go zrobić. Przy kolejnych próbach nieco modyfikowałam przepis, aż
doszłam do ideału. Quiche proponowany przeze mnie zawiera cebulę, mięcho oraz
smakowite sery. Całość tworzy przepyszną kompozycję!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 20 minut + czas na chłodzenie i
pieczenie ciasta
Ilość porcji: Forma od tarty
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 140g masła
- 1 jajko
- Szczypta soli
Farsz:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 cebule
- 2 duże jajka
- Ok. 250g śmietany kremówki
- Ok. 300g różny serów: u nas żółty ser gouda, brie, mozzarella
Do miski od robota przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone
masło, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy przy pomocy końcówki „hak”,
aż składniki zaczną się łączyć. Wówczas dodajemy 2 łyżki wody. Miksujemy dalej,
aż do uzyskania jednolitego ciasta. Całość można wyrabiać również ręcznie na
blacie obsypanym mąką. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do
lodówki na 30 minut.
W między czasie przygotowujemy farsz. Cebule kroimy w
plasterki tak by powstały krążki. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnie
dodajemy nieco tłuszczu np. oleju i podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę
na złoty kolor. Kiedy już będzie zarumieniona to zdejmujemy ją z patelni na
talerz, a na patelnie wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Smażymy do
zarumienienia. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy jajka ze śmietaną oraz
obficie doprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Twarde sery trzemy na tarce, a miękkie
kroimy na mniejsze części.
Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i
następnie wykładamy formę do tarty. Nakładamy na nią kawałek papieru lub folii i
wrzucamy obciążniki (jeśli nie mam specjalnych kulek do pieczenia to wysypujemy
np. fasolą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut. Po
tym czasie wyjmujemy ciasto i zdejmujemy obciążenie. Wstawiamy ponownie na 10
minut. Kiedy nabierze złotej barwy wyjmujemy i posypujemy serami, na to
wykładamy cebulę i kurczaka. Na końcu wylewamy masę śmietanowo-jajeczną.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy na 160 stopni i pieczemy 40 minut.
Smacznego.
Wpadam na kawałek:)
OdpowiedzUsuńja wpadam na 3 kawałki:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam quiche ! Bardzo apetyczny Wam wyszedł - mniam, porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne!
OdpowiedzUsuń