poniedziałek, 21 marca 2016

Sernik bananowy (fit)

W obecnych czasach dużo się mówi o zdrowym odżywianiu. Jesteśmy jak najbardziej za, ale ciężko nam odmówić sobie deserku po obiedzie. Znalazłyśmy przepis na sernik bez cukru i nie mogłyśmy uwierzyć, że może nam zastąpić słodkie co nieco, póki go nie zrobiłyśmy. I uwierzcie, może konkurować z najbardziej kalorycznymi deserami!



Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: Duża tortownica
Składniki:
Na spód:
  • 2 paczki ciastek owsianych
  • 1 łyżka masła

Na sernik:
  • 500g ricotty
  • 200g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • Sok z jednej cytryny

Dodatkowo:
  • 300ml śmietany kremówki


Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok. Ciastka owsiane blenderujemy wraz ze stopionym masłem tak by powstała masa, którą można ułożyć na dno tortownicy. W misce zgniatamy banany z sokiem cytrynowym. Można to zrobić widelcem, ale znacznie wygodniej jest blenderem. Następnie dodajemy ricotte, jogurt grecki, jajka, cukier waniliowy oraz mąkę. Całość mieszamy przy pomocy blendera, aż do połączenia składników. Wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni Celsjusza (grzanie z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 90 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 110 stopni). Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by ostygło, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę i ozdabiamy sernik z wierzchu. Smacznego.








4 komentarze:

Printfriendly