W obecnych czasach dużo się mówi o zdrowym odżywianiu.
Jesteśmy jak najbardziej za, ale ciężko nam odmówić sobie deserku po obiedzie.
Znalazłyśmy przepis na sernik bez cukru i nie mogłyśmy uwierzyć, że może nam
zastąpić słodkie co nieco, póki go nie zrobiłyśmy. I uwierzcie, może konkurować
z najbardziej kalorycznymi deserami!
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: Duża tortownica
Składniki:
Na spód:
- 2 paczki ciastek owsianych
- 1 łyżka masła
Na sernik:
- 500g ricotty
- 200g jogurtu greckiego
- 4 jajka
- 3 dojrzałe banany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- Sok z jednej cytryny
Dodatkowo:
- 300ml śmietany kremówki
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy
na bok. Ciastka owsiane blenderujemy wraz ze stopionym masłem tak by powstała
masa, którą można ułożyć na dno tortownicy. W misce zgniatamy banany z sokiem cytrynowym.
Można to zrobić widelcem, ale znacznie wygodniej jest blenderem. Następnie
dodajemy ricotte, jogurt grecki, jajka, cukier waniliowy oraz mąkę. Całość
mieszamy przy pomocy blendera, aż do połączenia składników. Wylewamy do
wcześniej przygotowanej tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220
stopni Celsjusza (grzanie z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę
do 90 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 110 stopni). Pieczemy 25 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by ostygło, następnie wkładamy na kilka
godzin do lodówki.
Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę i ozdabiamy sernik z
wierzchu. Smacznego.
świetny przepis na sernik;)
OdpowiedzUsuńSernik z bananami? Jeszcze nie robiłyśmy ale połączenie to bardzo nam się podoba :D
OdpowiedzUsuńwygląda królewsko!
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik! Wygląda bardzo kusząco;)
OdpowiedzUsuń