sobota, 1 lipca 2017

Brownie z malinami

W pewien deszczowy letni dzień moje dzieci bardzo się nudziły. Chcąc im zorganizować zajęcie zaproponowałam, że upieczemy babeczki. Babeczki ostatecznie zmieniły się w ciasto, a te w brownie. Jako, że w domu posiadaliśmy tylko (albo i aż) maliny to wylądowały one w środku. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Upiekliśmy pyszne, mokre w środku borwnie z owocami. Przepis na nasz eksperyment przedstawiamy ponieżej :)



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten 
Ilość porcji: mała blacha
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia
Składniki:
  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej żeby miała min.70% kakao)
  • 150g drobnego cukru
  • 100g masła
  • 50g zmielonych migdałów
  • 50g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250g świeżych malin
W małym garnuszku umieszczamy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści. W między czasie siekamy czekoladę. Dorzucamy do gorącego masła i po chwili mieszamy, aż powstanie czekoladowy krem. Odstawiamy na bok. Do sporej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Roztrzepujemy lekko i dolewamy krem czekoladowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy mielone migdały oraz przesiewamy mąkę. Mieszamy do połączenia składników.
Małą formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy w nim umyte i osuszone maliny. Brownie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza na około 35 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciasta nie pieczemy do suchego patyczka, ponieważ czekolada zastygnie dopiero po wystudzeniu. Smacznego. 













1 komentarz:

Printfriendly