Nie wiem czy wspominałam, że moje dzieci są fanami
wszelkiego rodzaju zup ;) Jedną z ich ulubionych jest bardzo prosta zupa z
udziałem zaledwie jednego warzywa: ziemniaka. Do tego dorzucam nieco koperku by
wzbogacić smak (i ilość witamin) oraz nieco zabielam (nie jest to konieczne :)). Wychodzi pysznie :)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500ml bulionu jarzynowego
- 3 młodych większych ziemniaków
- 3 łyżki śmietany 18% (do zup)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka koperku
- 1 gałązka lubczyku
Ziemniaki myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. W garnku
z grubym dnem umieszczamy olej i masło - podgrzewamy. Kiedy się nagrzeje
wrzucamy pyry i obsmażamy kilka minut aż się zarumienią. Następnie dodajemy
obrany czosnek, smażymy minutkę. Dolewamy gorący bulion, dorzucamy gałązkę
lubczyku i gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucamy posiekany
koperek i wyłączamy. Do szklanki odmierzamy śmietanę i dodajemy po łyżce zupy,
aż napełnimy całą szklankę. Delikatnie dolewamy do zupy mieszając. Nakładamy
gorącą na talerze. Smacznego.
miałam ją w sobotę, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń