.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcię + 12-14
minut pieczenia
Składniki (na dwie okrągłe pizze):
Na ciasto:
- 170ml ciepłej wody
- 150g mąki pszennej
- 150g maki pszennej pełnoziarnistej*
- 15-20g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- Szczypta soli
Na farsz:
- 300g sera mozzarella
- 6 łyżek pesto prowansalskiego (szczególnie polecamy oryginalne francuskie pesto z serii Reflets de France, które możecie kupić w Carrefour)
- 4 plasterki boczku
- 3 małe ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
*jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej można dać 300g zwykłej
mąki pszennej
Do miski miksera przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól i oliwę.
W niecałej szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i dolewamy do mąki.
Miksujemy krótko końcówka z hakiem, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Jeśli nie macie
miksera z taką opcją to możecie ciasto wyrobić ręcznie na obsypanym mąką blacie.
W między czasie obieramy cebulę i kroimy na pół, a następnie w paski.
Podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaka
kroimy w plasterki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Blat obsypujemy
mąką i wałkujemy okrągły placek. Smarujemy go dwoma łyżkami pesto i obsypujemy
mniej więcej 1/4 ilości mozzarelli. Układamy połowę ziemniaków, cebuli i boczku.
Obsypujemy ponownie 1/4 ilości sera. Z pozostałym ciastem robimy dokładnie tak samo. Powstałe pizze wstawiamy do piekarnika na 12-14 minut do
temperatury 220 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu pizze delikatnie skrapiamy łyżką pesto i opcjonalnie
posypujemy rukolą. Smacznego.
oryginalna i apetyczna ;)
OdpowiedzUsuń