Piersi z kurczaka jako mięso
niezbyt drogie, a przy tym zdrowe gości na naszym stole dość często. Jednak
dzięki rozmaitym sposobom przyrządzenia nie przykrzy się i można je jeść
naprawdę często. Dzisiaj propozycja podania kurczaka po meksykańsku. Oczywiście
z typowymi daniami meksykańskimi ma nie wiele wspólnego :)... ale jest wyjątkowe
i pyszne w smaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy!
Ilość porcji: 2
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka
- ½ puszka czerwonej fasoli
- ½ cytryna
- Pęczek natki pietruszki
- olej słonecznikowego
- 2 tortille pełnoziarniste
- Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cynamon, papryka chili, ok. 5 goździków,
Kurczaka myjemy pod bieżącą
włókna i kroimy w kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Olej wylewamy na
patelnie. Czosnek obieramy i ścieramy bezpośrednio na patelnie na zimny olej.
Włączamy średni gaz. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Po chwili dorzucamy do czosnku,
podsmażamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę usuwając gniazdo nasienne,
dorzucamy na patelnię. Na patelnie dorzucamy kurczaka, cynamon i ostrą paprykę.
Goździki miażdżymy przy pomocy rączki noża lub w moździerzu. Dorzucamy na
patelnie. Wszystkie składniki smażymy. Dorzucamy startą skórkę z cytryny oraz
wyciśnięty sok. Dusimy chwilę pod przykryciem i dorzucamy fasolę. Próbujemy i
ewentualnie doprawiamy. Placki od tortilli podsmażamy na drugiej patelni, aż
się zarumienią i kroimy w trójkąty. Tuż przed podaniem siekamy natkę pietruszki
i dorzucamy do mięsa, mieszamy. Na talerz wykładamy kurczaka w sosie wraz z
plackami pokrojonymi w trójkąty.
Pycha, ja robiłam w podobny sposób, przepis znalazłam w ,kuchni Lidla, wyszedł pyszny, zapraszam.
OdpowiedzUsuń