wtorek, 21 stycznia 2014

Lekki piankowy tort na zimno

Dzisiaj dzień babci. Z tej okazji życzymy wszytskim babciom wiele zdrowia i szczęścia. :) Wnukom z kolei proponujemy przygotować jakieś fajne ciasto dla babć. Dzisiejszy przepis jest idealny do tego. Bardzo szybki w przygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić.


Składniki:
  • Kilka biszkoptów
  • 400g mieszanki owoców leśnych 
  • 330ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa)
  • 1 łyżka cukru pudru
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody, a drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą blachę tortownicy wykładamy biszkoptami. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z łyżką cukru pudru. Przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 250ml wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy owoce i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kiedy galaretka stężeje ciasto można podawać :) Smacznego



*ilośc wody dotyczy galaretek normalnie ropzuszczanych w 500ml wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly