Dzisiaj przepis na bardzo smaczne
i niezwykle szybkie w przygotowaniu tartaletki ze szpinakiem i serem ricotta, a
całość zwieńczona pomidorkami koktajlowymi. Samo przygotowanie tartaletek nie
zajmie więcej niż kwadrans, jednakże należy czekać nieco na ich upieczenie. Jednak warto bo są niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :)
Składniki:
- 300g sera ricotta
- 200g szpinaku liściastego
- Ok. 50g żółtego sera
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta mąki
- Przyprawy: sól, pieprz
Cebule obieramy i kroimy w drobną
kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy cebulę. Smażymy na
złoty kolor i dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dorzucamy szpinak.
Podczas, gdy szpinak się dusi na tarce ścieramy żółty ser, a pomidorki myjemy
i rozkrajamy na pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie.
Następnie wykładamy nim tartaletki i lekko nakłuwamy widelcem. W misce rozrabiamy ser z dwoma jajkami. Na
patelni do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy pół minuty i przekładamy do
sera z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Wykładamy powstała
masą tartaletki. Na każdej układamy rozkrojonego pomidorka. Wstawiamy do
nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20-25 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
pięknie ci wyszły,
OdpowiedzUsuńwww.magicznakuchnia.blox.pl
Bardzo urodziwe tarty, na cieście francuskim jeszcze nie robiłam. Skorzystam bardzo chętnie z pomysłu.
OdpowiedzUsuń