Ilość porcji: ok. 50 plasterków
Składniki:
- Zaprawa ryżowa: 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru i szczypta soli
- 6 płatów nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu)
- 6 paluszków surimi
- 1 awokado
- ½ dużego ogórka zielonego
- Serek śmietankowy
- Garść sezamu
- Mata bambusowa
- Dodatki: sos sojowy ciemny, wasabi
Najtrudniejsza rzecz w
przygotowywaniu sushi to przygotowanie ryżu. Najpierw trzeba go dokładnie
wypłukać pod bieżącą wodą. Płuczemy aż wodą będzie przejrzysta. Następnie ryż przekładamy
do garnka i zalewamy wodą około 3-4cm nad jego poziomem. Gotujemy na małym
ogniu około 12-15 minut do miękkości. W razie potrzeby dolewamy nieco gorącej
wody. Następnie po ugotowaniu dolewamy zaprawę ryżową, dokładnie mieszamy i
odstawiamy d wystygnięcia. Ryż powinien być miękki i lepiący. Następnie
zajmujemy się dodatkami. Sezam prażymy na patelni. Ogórka ze skórką kroimy w
grubsze paski, awokado obieramy i kroimy w paski. Surimi zalewamy wrzątkiem,
obieramy z folii i kroimy wzdłuż na pół. Kiedy ryż ostygnie zabieramy się za
sushi. Na macie bambusowej układamy płatek nori, na tym rozkładamy ryż.
Najłatwiej zrobić to wilgotnymi rękami. Od góry zostawiamy około 1,5cm miejsca.
Na środku robimy pasek z serka, posypujemy prażonym sezamem. Układamy surimi,
ogórka i awokado. Przy pomocy maty zwijamy w rulonik mocno dociskając. Zwinięty
rulonik mocno ściskamy. Następnie kładziemy na desce i ostrym nożem (najlepiej
nieco wilgotnym) kroimy w paski. Podajemy z dodatkiem sosu sojowego i wasabi.
Smacznego!
Pychota, uwielbiam sushi, a najbardziej smakuje mi z samym ogórkiem :) Wczoraj właśnie zajadaliśmy się, ale wciąż mi mało :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńJa w domu robiłam dopiero raz, ale niedługo powtórzymy ten wyczyn, bo było pyszne :)
Zawsze to było dla mnie kosmicznie trudne, już wydaje się mniej ;)
OdpowiedzUsuńPiękne sushi Ci wyszło. W naszym domu mistrzynią sushi jest córka i chyba muszę się do niej uśmiechnąć bo narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i ten blog jest doskonałym przykładem, że sushi może być z różnych składników przygotowane. Zawsze zwracam też uwagę na formę podania, tutaj też wygląda to super. Na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi/ widziałam też ostatnio ciekawe zestawy. Warto takie do sushi mieć.
OdpowiedzUsuń