wtorek, 11 marca 2014

Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem

Jesteśmy wielkimi fankami makaronu i uwielbiamy go w każdej postaci! Niemal tak często jak spaghetti gości na naszym stole cannelloni – makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym farszem. Dzisiaj tradycyjnie z sosem boloński z dodatkiem groszku zapiekane pod beszamelem.Pychota!!




Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
Na makaron

  • Około 18-20 rurek makaronu cannelloni ( z całego opakowania zostały mi tylko 4 puste rurki) 
  • 500g mięsa mielonego  
  • 100g żółtego sera 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Puszka pomidorów 
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo mielony pieprz, sól morska, oregano, bazylia, brązowy cukier, gałka muszkatołowa


Sos beszamelowy
  • 70g masła
  • 4 łyżki mąki
  • Ok. 600 ml mleka


Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebule obieramy oraz bardzo drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. W trakcie smażenia dorzucamy do nich przyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zarumieni połowę przekładamy do małego garnka. Na patelnie z drugą połową cebuli dorzucamy mięso mielone i pozostawiamy, by się podsmażyło. Do garnka dorzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią oraz szczyptą cukru. Gotujemy przez chwilę. Następnie zawartość garnka blenderujemy. Połowę sosu pomidorowego wykładamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy robić rurki. Drugą połowę dorzucamy do usmażonego mięsa. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Osoby lubiące intensywny smak mogą dorzucić ostrej papryki.  Następnie dodajemy odsączony groszek i zdejmujemy mięso z gazu. Nadziewamy makaron: stawiamy cannelloni jednym końcem na patelni, a przy pomocy małej łyżeczki upychamy farsz od góry. Staramy się go delikatnie dociskać, aby farsz dokładnie wypełnił całe rurki. Tak nabity makaron układamy w naczyniu żaroodpornym. Robimy tak do momentu skończenia farszu. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło i dorzucamy mąkę. Mieszamy intensywnie, a następnie dolewamy mleko. Mieszamy czekając aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstałym sosem zalewamy makaron. Pilnujemy by wszystkie rureczki były przykryte. Na wierzch przygotowanego makaronu z sosem ścieramy na dużych oczkach żółty ser. Zapiekamy w temp 190 stopni z termoobiegiem około 35 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.






3 komentarze:

  1. Ależ było u was pysznie. Wszelaka "włoszczyzna" jest moją wielką słabością. Pomysł z zielonym groszkiem wykorzystam zapewne niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności.... aż ślinka cieknie.... :))
    Bardzo lubię nadziewane i zapiekane makarony....
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam nominoalismy Twoj blog w Liebster Blog Award
    Po szczegóły zapraszamy http://cookpl.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-adward.html

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly