Racuchy z jabłkami to przepyszny
deser kuchni polskiej. Zna go chyba każdy z nas i na pewno niejednemu kojarzy
się z beztroskimi latami dzieciństwa. Chciałabym by moim dzieciom też się tak
kojarzył, dlatego bardzo często gości na naszym stole. Ponadto starszy syn
uwielbia mi pomagać przy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi
więcej bałaganu aniżeli jest pomocny, ale są to wspaniałe chwile wspólnie
spędzonego czasu, które niezwykle cenie :)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby
Składniki:
- Szklanka mąki
- Szklanka mleka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka cukru waniliowego
- 3-4 jabłka
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania racuchów
Suche składniki wraz z mlekiem
mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna być
nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeżeli tak nie jest to dolewamy mleka jeśli jest zbyt gęsta lub dosypujemy mąki jeśli jest zbyt płynna. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę i przygotowujemy
jabłka. Obieramy je ze skórki i kroimy w plastry. Na patelnie nalewamy olej (około
pól centymetra). Plasterek jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy.
Na rozgrzany olej wykładamy jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z
obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar
tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Zajadamy od razu, bo najlepiej smakują na ciepło!
Oj, zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem i domem rodzinnym....zawsze jak jestem u Mamy to opycham się nimi bezkarnie....:))
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam takich racuszków. Muszę to naprawić :-)
OdpowiedzUsuńJadłabym je na śniadanie, obiad i kolację. Przypomina mi się gorący letni dzień, domowa lemoniada i one w roli głównej :)
OdpowiedzUsuń