Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem
odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych
przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy
niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi
orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 garści roszponki
- 1 gałązka selera naciowego
- 4 orzechy włoskie
- 80 g sera gorgonzola
Sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach)
- Kilka kropli soku z cytryny
- Kilka kropli białego octu winnego
- Świeżo mielony pieprz i sól
Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą
i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch
talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy
włoskie tłuczemy i rozrzucamy na sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni.
Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie
składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem
chrupiącego chleba.
Lubię takie połączenia:) Idealna na wiosnę.
OdpowiedzUsuńŚwietna, wiosenna i zdrowa.....;)
OdpowiedzUsuń