Wiem, wiem tradycyjny hamburger nie ma w sobie żadnych
dodatków. Składa się z czerwonego mięsa doprawionego solą i pieprzem. I
faktycznie jeśli mamy dobrej jakości mięso nie potrzebuje ono żadnych dodatków.
Idealnie kiedy mamy wybrany kawałek np. łopatki, który zmielą nam w sklepie lub
sami zmielimy w domu. Wówczas możemy przygotować pyszny usmażony lub upieczony
na ruszcie hamburger. Aczkolwiek w dzisiejszych czasach ze względu na wygodę,
jak i nie powiem cenę, kupujemy gotowe mięso mielone. Sieci sklepów często
kusza nas różnymi promocjami cenowy na tego typu produkty i niejednokrotnie jej
ulegam. Cena jest wówczas dużo mniejsza niż np. łopatki, a wiadomo jak cena
niższa to różnie z jakością tego mięsa bywa. Jednakże, abstrahując już od
jakości, w mięsie takim na pewno jest spora ilość tłuszczu. Możemy zaobserwować
jego wytopienie podczas smażenia hamburgera (wierzcie mi żaden tłuszcz do
smażenia takich hamburgerów na patelni nie jest potrzebny, bo po chwili będzie
go aż nadmiar). Dodatek otrębów wziął się stąd, by poprawić smak tego
mięsa, urozmaicić go oraz wzbogacić ;)
Sprawdza się znakomicie i szczerze go polecam! Otręby są przy tym dużo
zdrowszym dodatkiem niż bułka tarta lub bułka moczona w wodzie. Zawierają dużo
błonnika, witamin, makro i mikroelementów. Idealne dla osób na diecie : )
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 3-4 łyżki otrąb owsianych
- Kilka plasterków żółtego sera
- sałata masłowa
- pomidor
- zielony ogórek
- czerwona cebula*
- 5 bułek
- Sól ziołowa, pieprz, ketchup, majonez
*zamiast
wymienionych dodatków można dołożyć to co lubicie najbardziej w hamburgerach :
)
Mięso mielone mieszamy wraz z otrębami. Doprawiamy
obficie solą ziołową oraz świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię. Z
przygotowanej masy formujemy kotlety wielkości bułek i umieszczamy na przygotowanej patelni.
Bułki przekrajamy na pół. Na spodniej stronie umieszczamy żółty ser. Obie
połówki bułki wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na 5-10
minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści, a boki staną
chrupiące (lekko zarumienione). Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki układamy
sałatę, usmażone mięso, majonez lub ketchup, pomidor, ogórki i wierzchnią
stronę bułki. Jemy koniecznie na ciepło. Jako dodatek możemy podać frytki lub
talarki z ziemniaków. Smacznego! J
Jak hamburger to tylko domowy..a jeszcze z otrębami to dopiero pychota....;) hej, i deseczkę widzę.... :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Deseczka wyszła fantastycznie!:) Aż nie wiem gdzie ją powiesić, więc póki co stoi w honorowym miejscu!:)
Usuń