Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się z Wami kilkoma
praktycznymi radami dotyczącymi jajek. Wielkanoc już za jakiś czas więc taka
wiedza przyda się każdemu. A może Wy macie jakieś fajne, sprawdzone
sposoby na jajka? Podzielcie się nimi z nami : )
Porady: Jak gotować jajka kurze?:)
- Jajka, które chcemy ugotować wkładamy do zimnej wody i dopiero nastawiamy na gaz.
- Jeśli chcemy jajka NA MIĘKKO gotujemy 2 minuty od momentu wrzenia.
- Jajka NA TWARDO gotujemy 7 minut od momentu wrzenia.
- Kiedy chcemy jajka włożyć do wrzątku to gotujemy o minutę dłużej niż podany powyżej czas. Jednak istnieje wówczas większe prawdopodobieństwo, iż jajka popękają podczas gotowania.
- Jajek nie możemy gotować zbyt długo, bo żółtko nam „zsinieje”.
Porady: Jak długo można przechowywać jajka?
- Świeże jajka przechowujemy w lodówce do trzech tygodni.
- Jajko ugotowane na twardo w skorupce możemy przechowywać 4 dni, natomiast bez skorupki 2 dni.
- Jajko surowe można przechowywać do 12 godzin.
- Jeśli chcemy mrozić ugotowane jajka robimy to bez skorupek.
Świetne porady......ja mam zawsze największy problem z jajem na
OdpowiedzUsuńmiękko....:))