sobota, 12 kwietnia 2014

Babka piaskowa

Babka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam!



Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia
Ilość porcji: Cała foremka

Składniki:
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka śmietanki kremówki
  • Szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Kilka kropki esencji waniliowej
  • Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy 

Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką)

Foremkę nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy robotem masło z cukrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy pod koniec dodając esencje smakową. Wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Po ostudzeniu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, a wierzch obsypujemy migdałami. Smacznego!






Babki i babeczkiWielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly