Babka piaskowa to tradycyjne
ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy
zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz
wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać
jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a
smak.. hmm mniam!
Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia
Ilość porcji: Cała foremka
Składniki:
- Szklanka mąki ziemniaczanej
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka śmietanki kremówki
- Szklanka cukru pudru
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Kilka kropki esencji waniliowej
- Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy
Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków
migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką)
Foremkę nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy robotem masło z cukrem.
Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie
ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do
pieczenia i mieszamy pod koniec dodając esencje smakową. Wykładamy do
przygotowanej formy. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika
pozostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Po ostudzeniu polewamy czekoladą
roztopioną w kąpieli wodnej, a wierzch obsypujemy migdałami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz