Naszą kolejną kulinarną propozycją na Wielkanoc i nie
tylko są jajka z wędzonym łososiem. Danie takie przygotowuje się bardzo szybko
i jest niezwykle smaczne. W naszej rodzinie są dwie wersje tego dania: w
pierwszej miesza się cały wydrążony środek jajka z łososiem, a w drugiej samo
żółto. My preferujemy pierwszą wersje, ale przedstawiamy Wam obie. Sprawdźcie
sami i wybierzcie ulubioną!
Czas
przygotowania: 20 minut (w tym czas gotowania jajka)
Ilość
porcji: 3
Składniki:
- 4 jajka
- 60g wędzonego łososia
- 1,5 łyżki śmietany
- niecała łyżeczka masła
- majonez do przybrania
Jajka
gotujemy na twardo. W tym czasie możemy na drobno pokroić wędzonego
łososia. W miseczce mieszamy śmietanę, masło oraz łososia. Doprawiamy odrobiną
pieprzu. Nie solimy, gdyż łosoś jest wystarczająco słony. Powstałą masę
dzielimy na pół do dwóch miseczek.
Wersja
1: Ugotowane
jajka przekrajamy na pół, koniecznie w skorupce. Wydrążamy środek i drobno
kroimy. Dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy. Nakładamy farsz do skorupek
i dowolnie ustrajamy.
Wersja
2: Ugotowane
jajka obieramy i przekrajamy na pół. Wydrążamy samo żółtko. Kroimy w drobną
kostkę i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Farsz nakładamy do kieszonek i
dekorujemy.
Smacznego!
Bardzo apetyczne.....ja przepadam za łososiem :)
OdpowiedzUsuń