Była tradycyjna babka piaskowa. Czas na innowacyjną babkę pomarańczową. Bardzo łatwa w przygotowaniu o wspaniałym, aromatycznym smaku prawdziwej pomarańczy. Pięknie wyrasta i wychodzi każdemu, więc jeśli ktoś planuje swój debiut w pieczeniu to przepis dla niego!
Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia
Ilość porcji: Cała foremka
Składniki:
- Szklanka mąki ziemniaczanej
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka cukru pudru
- ½ Szklanki śmietanki kremówki
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 pomarańcza
- Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy
Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść skórki
kandyzowanej z pomarańczy
Foremkę z kominem nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką
tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Skórkę
ścieramy na średnich lub małych oczkach, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy
sok. W misce ucieramy robotem masło z cukrem pudrem. Kiedy składniki dokładnie
się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy
sok z pomarańczy. Dorzucamy oba rodzaje mąk wraz z proszkiem do pieczenia. Na
końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do formy i pieczemy
około 65 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę
do ostygnięcia w formie. Ostudzoną babkę
polewamy roztopioną czekoladą oraz posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Smacznego.
Pycha babka! Korzystając z okazji życzę wesołych i pysznych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmmm... ależ to smakowicie wygląda! aż cieknie ślinka!
OdpowiedzUsuń