Sery pleśniowe to zdecydowanie nasi faworyci na sklepowych
półkach. Jeśli dodatkowo je połączymy z winem, ziemniakami i wędzonym boczkiem
powstaje przepyszne, niebiańskie w smaku danie. Być może nie wygląda za ładnie,
ale smakuje rewelacyjnie. Jeśli podobnie jak my jesteście fanami serów
pleśniowych koniecznie je zróbcie, a gwarantujemy, że nie będzie mogli przestać
go zajadać!
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 40 minut (w tym 20 minut pieczenia)
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki)
- 200g wędzonego boczku
- 100ml białego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- Łyżka masła
Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i
pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki,
która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie zapałki. Jeśli takiej nie mamy (ja
na przykład nie posiadam :)) to ścieramy na zwykłej tarce w plasterki i każdy
tniemy nożem w słupki. Następnie umieszczamy je w misce
z wodą, żeby ziemniaki nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym
czasie kroimy cebulę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz liść laurowy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość chwilę
podsmażamy i wlewamy wino. Następnie redukujemy płyn. Wyłączamy gaz i dorzucamy
ziemniaki oraz pokrojony w kostkę ser. Delikatnie mieszamy. Tak
przygotowaną masę układamy w foremkach do tartaletek lub jeśli nie mamy,
to w formie do tarty. Możemy poupychać więcej bo danie się zredukuje podczas
pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15-20
minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego!
Zjadłabym z wielkim smakiem :-)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam wszelkie sery pleśniowe.....:))
OdpowiedzUsuńZiemniaczki smakowite.....baaardzo:))
takie ziemniaczki to bym chętnie zjadła i w dodatku z serem pleśniowym :) zwłaszcza po świątecznym jedzeniu
OdpowiedzUsuń