Po świątecznym obżarstwie czas na lekkie danie obiadowe. My
dzisiaj planujemy zrobić pysznego, delikatnego łososia przygotowanego na parze.
Danie bardzo smaczne, lekkie dla żołądka (któremu zdecydowanie po świętach
przyda się odpoczynek :)), a przy tym jakie zdrowe! Dostarcza nam pełnowartościowego białka, nienasyconych
kwasów tłuszczowych omega 3 oraz pełno witamin i składników mineralnych. Jedynym
minusem jest niestety cena takiego łososia, jednak zawsze można polować na
jakieś okazje w dyskontach spożywczych i zakupić taką rybkę nieco
taniej.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 filety z łososia lub 1 większy
- Cytryna
- Sól i biały pieprz
Filet z łososia obsypujemy solą oraz białym pieprzem.
Następnie ucieramy na niego nieco skórki z cytryny. Delikatnie
skrapiamy cytryną i umieszczamy w parowniku na około 12 minut. Czas może się
wydłużyć lub skrócić w zależności od grubości ryby. Podajemy od razu po
przygotowaniu z plasterkami cytryny. Smacznego!
Bardzo lubię przygotowywać rybki na parze, super smakują!
OdpowiedzUsuńmmm.. też ostatnio robiłam:) coś pysznego!
OdpowiedzUsuń