Makaron ugotowany al dente do tego przepyszny szpinak i
chrupiący kurczak, a wszystko zanurzone w przepysznej serowo-jajecznej
masie. Czegoż chcieć więcej? : )
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 20 minut pieczenia)
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 300g szpinaku mrożonego
- 200g makaronu
- 100g żółtego sera
- 100g sera pleśniowego
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem
z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Cebule kroimy
w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku
przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy
solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze
śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła.
Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy szpinak, a na końcu
polewamy powstałą masą jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni
piekarnika na 15-20 minut. Smacznego: )
Kocham szpinak.....jak dla mnie .bardzo kusząca propozycja....zrobię jutro na obiadek.....:))
OdpowiedzUsuńBędę chciał dzisiaj, spróbować wykonać tą zapiekane.
OdpowiedzUsuń