Uwielbiam gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat
na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z
nich jest dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji z laską wanilii. Nadaje
ona bardzo fajny, unikatowy aromat gruszkom, co daje przepyszny efekt. Polecam
zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego dżemu. Żaden
kupny mu nie dorówna!
Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut gotowania
Ilość porcji: 2 słoiki o wielkości 300g
Składniki:
- 1 ½ kg gruszek
- 1 laska wanilii
- ½ cytryny
- 100g cukru
Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne.
Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z połowy
cytryny oraz cukier. Ilość cukru można zmieniać w zależności od słodkości
gruszek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Laskę wanilii przecinamy na pół i
tępym końcem noża wyciągamy ziarenka, które dodajemy do owoców. Całość
mieszamy. Zostawiamy na malutkim ogniu na około 90 minut. Po tym czasie przekładamy
do czystych słoików i zakręcamy. Odstawiamy do góry nogami na kilka minut.
Gotowe :)
Też się zabieram do dżemu z gruszek w tym sezonie. Bardzo apetycznie wygląda -te ziarenka wanilii :)
OdpowiedzUsuńZ aromatem wanilii musi być cudowny! :)
OdpowiedzUsuńwow! Wygląda genialnie! Inspirujące :)
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, żeby połączyć gruszkę z wanilią, ale to może być strzał w dziesiątkę ;)
OdpowiedzUsuńOj jest. Moje dwa słoiczki już zniknęły i chyba muszę robić nowe :)
UsuńJa też się skuszę na dżem z gruszek;) Fajny !
OdpowiedzUsuń