Naleśniki z serem w nowej odsłonie z borówkami amerykańskimi. Idealne zarówno na obiad, jak i słodki deser.
Wyśmienite, delikatne, wprost idealne dla dorosłych i dzieci.
Ilość porcji: 8
Składniki:
Na naleśniki:
- 0,5 litra mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- Szczypta soli
Na farsz:
- ½ kg twarogu półtłustego
- I opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki)
- Mały jogurt naturalny ( ok. 250g)
- Opakowanie borówek
- Ok. 50 g masła
- Ok. 25 g margaryny
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki
umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota. Ciasto powinno
swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobine wody
gazowanej, jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki.
Przygotowujemy farsz: w misce umieszczamy twaróg, cukier
wanilinowy, jogurt naturalny oraz umyte borówki (kilka zostawiając do
dekoracji). Składniki dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy
jeszcze cukrem według uznania. Kiedy mamy gotowy farsz smażymy naleśniki na
rozgrzanej patelni z odrobiną margaryny. Na ¼ ciepłego naleśnika umieszczamy farsz. Naleśniki
składamy na pół i jeszcze na pół, aż powstanie trójkąt. Robimy tak, aż nie skończą
nam się składniki. Myjemy patelnie i ponownie stawiamy ją na gaz. Rozpuszczamy
masło. Przesmażamy przygotowane naleśniki, aż do ślicznego zarumienienia. Po
usmażeniu naleśników pozostawione borówki smażymy na maśle, które zostało na
patelni. Polewamy nimi naleśniki. Smacznego.
naleśniki na słodko to coś, co mogłabym jeść na okrągło! ser i borówki to jedno z najlepszych połączeń :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki uwielbiam, a jak są z twarogiem i owocami.... Rozpusta :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki to mój ulubiony obiad na słodko
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) pyszne są!!
OdpowiedzUsuńpychota! <3
OdpowiedzUsuńNajlepsze co może być, choć mój syn twierdzi że nadają się jedynie na deser (bo nie mają mięsa) ale ja jestem całkiem innego zdania. Pyszne :)
OdpowiedzUsuń