Często pieczecie przy
użyciu cukru wanilinowego? No, właśnie. My też tak robiłyśmy, a znacznie lepszy
do wypieków jest przecież cukier z prawdziwą wanilią. Niestety jego cena powala
na kolana. Około 10g kosztuje, aż 3,50 zł. Łatwo policzyć, że 100g to cena 35zł,
a pól kilograma 175 złoty. Co zrobić by mieć taki cukier, a nie przepłacić? Odpowiedź jest prosta: przygotować samemu. Jego cena jest wówczas zdecydowanie niższa,
aromat i smak taki sam (albo i lepszy), a do tego satysfakcja, że to nasz własny, domowy :)
Mało tego… idealnie nadaje się też na prezent. Komponujemy paczuszkę cukru waniliowego z
ekstraktem waniliowym, powidłami czekoladowymi, dżemem, do tego pieczemy mini gniazdka i niepowtarzalny,
jedyny w swoim rodzaju podarunek jest gotowy.
Składniki:
0,5kg cukru lub drobnego cukru do wypieków
2 laski wanilii
W czystym słoiczku lub puszce umieszczamy cukier. Laski
wanilii przekrajamy ostrym nożem na pół i wydłubujemy ziarenka (wystarczy tępą
stroną noża przejechać wzdłuż przeciętej połówki i ziarenka zostaną na ostrzu).
Zebrane ziarenka dorzucamy do cukru. Dokładnie mieszamy. Pozostałą wanilię
przecinamy na pół i dorzucamy do słoika. Zostało w niej jeszcze dużo aromatu,
który warto wykorzystać. Szczelnie zamykamy słoik, potrząsamy kilka razy i
odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie mamy pyszny, domowy cukier z
prawdziwą wanilią gotowy.
Świetny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Domowy cukier jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńWiadomo :)
Usuń