Poszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z
udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego
jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym.
Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni.
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 6
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia
Składniki:
- 400g nieobranej dyni
- 350g mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 szklanki bulionu (można zastąpić wodą)
- Puszka pomidorów krojonych (lub 3 pomidory świeże)
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Pęczek natki pietruszki do obsypania
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki cynamonu
W brytfance rozgrzewamy olej. Cebule obieramy i kroimy w
kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy na złoty kolor.
Pod koniec dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładdamy mięso
mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie obieramy dynię i marchewkę oraz
kroimy w kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe
przyprawy. Dosypujemy ryż oraz soczewicę, przez minutę podsmażamy. Dorzucamy
warzywa, pomidory w puszce, a całość podlewamy ciepłym bulionem. Mieszamy i
doprowadzamy do wrzenia. Brytfankę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego
ale aromatyczny musi być:)
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda! :) Zapraszam na kluski dyniowe! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę solidną porcję, bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń