niedziela, 23 października 2016

Gulasz z dynią, marchewką i mięsem mielonym

Poszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym. Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni.



Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia
Składniki:
  • 400g nieobranej dyni
  • 350g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki bulionu (można zastąpić wodą)
  • Puszka pomidorów krojonych (lub 3 pomidory świeże)
  • Ząbek czosnku
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  • Pęczek natki pietruszki do obsypania
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki cynamonu



W brytfance rozgrzewamy olej. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładdamy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie obieramy dynię i marchewkę oraz kroimy w kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe przyprawy. Dosypujemy ryż oraz soczewicę, przez minutę podsmażamy. Dorzucamy warzywa, pomidory w puszce, a całość podlewamy ciepłym bulionem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Brytfankę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego










3 komentarze:

  1. Super to wygląda! :) Zapraszam na kluski dyniowe! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę solidną porcję, bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly