W te jesienne, deszczowe dni potrzeba nam nieco wiosennej
energii, dlatego postanowiłam zrobić zielone naleśniki. Ciasto przygotowuje
się jak na tradycyjne naleśniki dodając barwnika wytworzonego ze szpinaku.
Wychodzą piękne, zielone naleśniki, które możemy podać z dowolnym farszem. Smak
szpinaku jest zupełnie niewyczuwalny. Moje dzieci je uwielbiają, ale sądzę że
zachwycą nie tylko małych koneserów!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 4
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oleju
- Sól
Przygotowanie barwnika
- Duża garść szpinaku
- ½ szklanki wody
Do pojemnika blendera wkładamy szpinak i podlewamy go woda.
Całość dokładnie blenderujemy. W misce miksera umieszczamy składniki na
naleśniki, a następnie mieszamy przez chwilkę. Nad miską umieszczamy sitko o
drobnych oczkach. Przelewamy szpinakową masę dociskając łyżką. Ponownie
mieksujemy ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy nieco mleka lub wody, a jeśli
zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu
smażymy naleśniki. Nam wyszło 8 sztuk. Podajemy z ulubionym farszem.
Smacznego.
Ten barwnik jest mega!
OdpowiedzUsuńWspaniały kolor !
OdpowiedzUsuńPyszności - wygląda obłędnie 😍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤