niedziela, 16 października 2016

Zielone naleśniki

W te jesienne, deszczowe dni potrzeba nam nieco wiosennej energii, dlatego postanowiłam zrobić zielone naleśniki. Ciasto przygotowuje się jak na tradycyjne naleśniki dodając barwnika wytworzonego ze szpinaku. Wychodzą piękne, zielone naleśniki, które możemy podać z dowolnym farszem. Smak szpinaku jest zupełnie niewyczuwalny. Moje dzieci je uwielbiają, ale sądzę że zachwycą nie tylko małych koneserów!



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • Sól

Przygotowanie barwnika
  • Duża garść szpinaku
  • ½ szklanki wody

Do pojemnika blendera wkładamy szpinak i podlewamy go woda. Całość dokładnie blenderujemy. W misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie mieszamy przez chwilkę. Nad miską umieszczamy sitko o drobnych oczkach. Przelewamy szpinakową masę dociskając łyżką. Ponownie mieksujemy ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy nieco mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki. Nam wyszło 8 sztuk. Podajemy z ulubionym farszem. Smacznego.











3 komentarze:

Printfriendly