Zawsze chętnie korzystam z sezonowych produktów. Jednym z
warzyw po które najczęściej sięgam jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup,
gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi
do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale
przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie
znamy jego skład :)
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: około 800 gram
Składniki:
- 2 dynie Hokkaido (można wykorzystać inną odmianę, ja korzystam z tej bo ma piękny, intensywny kolor)
- Nieco wody
Dynie myjemy z zewnątrz i kroimy na kawałki. Odcinamy
środek, a same plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym
czasie sprawdzamy patyczkiem czy dynia jest miękka. Jeśli tak to wyjmujemy i
pozostawiamy do ostygnięcia. Odcinamy skórkę, umieszczamy w misce i blenderujemy na gładki mus. Ta odmiana dyni jest dość sucha i mączysta więc dolewamy 2,3
łyżki wody. Gotowe.
Dynia jako podstawa do deserów? Hmm, nie próbowałam nigdy :)
OdpowiedzUsuńteraz czas na dyniowe desery:)
OdpowiedzUsuńtez co roku robię takie dyniowe puree, ale Hokkaido wybieram dlatego, ze nie trzeba jej obierać :D Wekuję w słoiki i potem mam gotowca pod ręką przez całą zimę :)
OdpowiedzUsuńostatnio robię na potęgę ale muszę przyznać że w sklepie jeszcze nie widziałam gotowego puree☺
OdpowiedzUsuń