wtorek, 25 października 2016

Puree z dyni - baza do deserów

Zawsze chętnie korzystam z sezonowych produktów. Jednym z warzyw po które najczęściej sięgam jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :)


Potrawa wolna od glutenu.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: około 800 gram
Składniki:
  • 2 dynie Hokkaido (można wykorzystać inną odmianę, ja korzystam z tej bo ma piękny, intensywny kolor)
  • Nieco wody


Dynie myjemy z zewnątrz i kroimy na kawałki. Odcinamy środek, a same plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy dynia jest miękka. Jeśli tak to wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Odcinamy skórkę, umieszczamy w misce i blenderujemy na gładki mus. Ta odmiana dyni jest dość sucha i mączysta więc dolewamy 2,3 łyżki wody. Gotowe.




4 komentarze:

  1. Dynia jako podstawa do deserów? Hmm, nie próbowałam nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz czas na dyniowe desery:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez co roku robię takie dyniowe puree, ale Hokkaido wybieram dlatego, ze nie trzeba jej obierać :D Wekuję w słoiki i potem mam gotowca pod ręką przez całą zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio robię na potęgę ale muszę przyznać że w sklepie jeszcze nie widziałam gotowego puree☺

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly