Jesienne babeczki dyniowe to idealna propozycja na drugie śniadanie czy
przekąskę do kawy. Łatwe i szybkie w
przygotowaniu, do tego mokre, rozpływające się w środku. Więcej chyba zachęcać do ich upieczenia nie muszę :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 16-18 babeczek
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g puree z dyni (domowe lub kupione)
- 190ml oleju słonecznikowego
- 100g drobnego cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jabłko
- Szczypta soli
W misce miksera mieszamy składniki suche: przesiewamy mąkę,
dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dorzucamy szczyptę soli, cynamon
oraz cukier. W drugim pojemniku delikatnie roztrzepujemy jajka, dodajemy olej,
puree oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Zawartość miski mieszamy. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy szpatułką do
połączenia składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy
ciasto do ¾ wysokości. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na 20
minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest „suche”. W razie
konieczności zostawiamy jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce.Gotowe. Smacznego.
muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuń