Jako, że uwielbiamy szpinak, a święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami postanowiłyśmy przedstawić Wam przepis na jajka zapiekane ze szpinakiem. Jest to bardzo prosty, fajny przepis. Jedynym minusem jest czas oczekiwania, gdy jajka z naszym szpinakiem są w piekarniku.
Czas przygotowania: 20 minut + 20 pieczenia
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 3 jajka
- miska szpinaku
- 1 łyżeczka rozrodbnionych orzechów włoskich
- 70ml śmietany 18% ( może być też 12, jeśli akurat mamy)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- puszka pomidorów krojonych ( latem można użyć do tego przepisu świeżych pomidorów)
- około 50 gram startego żółtego sera
-
1 łyzeczka bazyli
- sół, pieprz, gałka muszkatowa
Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na pół. W tym czasie gotujemy również szpinak w osolonej wodzie do zwiędnięcia. Jeśli nie mamy szpinaku można go zastąpić brokułami lub szczawiem. Wyciągamy żółtko z jajek i wrzucamy je do miseczki. Dodajemy do niego ugotowany i pokrojony szpinak, orzechy włoskie i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy gałką muszkatową, solą i pieprzem. Napełniamy jajka farszem. Pomidory mieszamy z drugim ząbkiem czosnku i bazylią. Doprawiamy równiez solą i pieprzem. Dolewamy śmietane i intensywnie mieszamy lub miksujemy blenderem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy do niego sos i układamy na nim jajka. Posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180stopni) na 20 minut. Po tym czasie jajka wykładamy na talerz, podlewamy sosem i podajemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz