sobota, 23 marca 2013

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jako, że uwielbiamy szpinak, a święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami postanowiłyśmy przedstawić Wam przepis na jajka zapiekane ze szpinakiem. Jest to bardzo prosty, fajny przepis. Jedynym minusem jest czas oczekiwania, gdy jajka z naszym szpinakiem są w piekarniku.




Czas przygotowania: 20 minut + 20 pieczenia
Ilość porcji: 3

Składniki:
  • 3 jajka 
  • miska szpinaku
  • 1 łyżeczka rozrodbnionych orzechów włoskich
  • 70ml śmietany 18% ( może być też 12, jeśli akurat mamy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • puszka pomidorów krojonych ( latem można użyć do tego przepisu świeżych pomidorów)
  • około 50 gram startego żółtego sera 
  • 1 łyzeczka bazyli
  • sół, pieprz, gałka muszkatowa
Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na pół. W tym czasie gotujemy również szpinak w osolonej wodzie do zwiędnięcia. Jeśli nie mamy szpinaku można go zastąpić brokułami lub szczawiem. Wyciągamy żółtko z jajek i wrzucamy je do miseczki. Dodajemy do niego ugotowany i pokrojony szpinak, orzechy włoskie i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy gałką muszkatową, solą i pieprzem. Napełniamy jajka farszem. Pomidory mieszamy z drugim ząbkiem czosnku i bazylią. Doprawiamy równiez solą i pieprzem. Dolewamy śmietane i intensywnie mieszamy lub miksujemy blenderem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy do niego sos i układamy na nim jajka. Posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180stopni) na 20 minut. Po tym czasie jajka wykładamy na talerz, podlewamy sosem i podajemy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly