sobota, 16 marca 2013

Mazurek cytrynowy

Ostatnio zaczęłyśmy się zastanawiać, jakie dania kojarzą się nam ze świętami Wielkanocnymi. Na jakie dania czeka się cały rok by objeść się ich podczas świąt. Odpowiedź oczywiście padła od razu: jajka w rozmaitej formie. No ale co oprócz tego? Drugim naszym skojarzeniem był mazurek. Stąd pomysł na nasz dzisiejszy przepis, a mianowicie przepyszny mazurek cytrynowy. Niezbyt trudny w wykonaniu, bardzo smakowity i niezwykle cieszący oko.




Czas przygotowania: 40 min
 ilość porcji: 12 kawałków 

Składniki:
Ciasto:
  • 350g mąki (około 2 szklanek)
  • 200g masła
  • 125g cukru
  • 2 żółtka 
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu lub octu (np. jabłkowego/ roślinnego)
  • 2 łyżki śmietany 18%
Polewa cytrynowa:
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej w zależności jak słodka ma być polewa)
  • sok z połowy cytryny
 Dekoracja:
  •  czekolada (gorzka lub mleczna)
  •  Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.)

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a także śmietaną. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy mąke z powstałą masą i wyrabiamy ciasto. Można ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto powinno wyjść odrobine lepkie. Wkładamy je do lodówki na ok 5-10 min. W tym czasie blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (by ciasto nie przykleiło się do blachy). Nakładamy ciasto do formy i wkładamy do
wcześniej nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 20 min. Ciasto jest gotowe gdy nabierze pieknego złotego koloru. Następnie przygotowujemy polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł i wykorzystać bakalie, które lubi najbardziej.









2 komentarze:

  1. Wygląda ślicznie :) A ta polewa to bardzo słodka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc dość słodka :) ale podkład nie jest słodki więc jako całość smakuje bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly