Ostatnio zaczęłyśmy się zastanawiać, jakie dania kojarzą się nam ze świętami Wielkanocnymi. Na jakie dania czeka się cały rok by objeść się ich podczas świąt. Odpowiedź oczywiście padła od razu: jajka w rozmaitej formie. No ale co oprócz tego? Drugim naszym skojarzeniem był mazurek. Stąd pomysł na nasz dzisiejszy przepis, a mianowicie przepyszny mazurek cytrynowy. Niezbyt trudny w wykonaniu, bardzo smakowity i niezwykle cieszący oko.
Czas przygotowania: 40 min
ilość porcji: 12 kawałków
Składniki:
Ciasto:
- 350g mąki (około 2 szklanek)
- 200g masła
- 125g cukru
- 2 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka spirytusu lub octu (np. jabłkowego/ roślinnego)
- 2 łyżki śmietany 18%
Polewa cytrynowa:
- 3 białka
- 1,5 szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej w zależności jak słodka ma być polewa)
- sok z połowy cytryny
Dekoracja:
- czekolada (gorzka lub mleczna)
- Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.)
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a także śmietaną. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy mąke z powstałą masą i wyrabiamy ciasto. Można ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto powinno wyjść odrobine lepkie. Wkładamy je do lodówki na ok 5-10 min. W tym czasie blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (by ciasto nie przykleiło się do blachy). Nakładamy ciasto do formy i wkładamy do
wcześniej nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 20 min. Ciasto jest gotowe gdy nabierze pieknego złotego koloru. Następnie przygotowujemy polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł i wykorzystać bakalie, które lubi najbardziej.
Wygląda ślicznie :) A ta polewa to bardzo słodka?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc dość słodka :) ale podkład nie jest słodki więc jako całość smakuje bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuń