Dzisiaj mamy dla Was propozycje na
bardzo fajną, lekką sałatkę z paluszkami krabowymi. Sałatkę poleciła nam
znajoma na imprezie noworocznej i od tego czasu za nią przepadamy i
przygotowujemy na każdy zjazd rodzinny. Idealnie nada się jako lekka przekąska chociażby na
Wielkanoc.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 6
Składniki:
- ¾ paczki makaronu sojowego (lub makaronu ryżowego)
- opakowanie paluszków krabowych
- pół puszki kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży ogórek zielony
- 2 średnie ogórki konserwowe
- pęczek świeżego koperku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- biały pieprz
Paluszki krabowe rozmrażamy, następnie
zalewamy gorącą wodą. Po chwili wodę odlewamy, a paluszki solimy. Następnie
kroimy je w kostkę. Makaron sojowy zalewamy gorącą woda. Czekamy chwile aż
napęcznieje, a następnie wyciągamy makaron i kroimy na mniejsze części. Jajka
gotujemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Zielony ogórek również kroimy
w kostkę, dość drobną, by później nie dominował w sałatce. Ogórki konserwowe ścieramy
na tarce na grubych oczkach. Koperek siekamy na małe części. Wszystkie składniki
razem ze sobą łączymy i intensywnie mieszamy doprawiając musztardą, majonezem i
białym pieprzem. W zależności od makaronu niekiedy należy dodać więcej majonezu
niż jest w przepisie. Po doprawieniu pieprzem warto odczekać nieco przed
podaniem, gdyż pieprz dopiero po pewnej chwili przenika całą sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz