piątek, 8 marca 2013

Makaron z sosem z mascarpone, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami

Dziś prosty i bardzo szybki przepis na wyśmienity sos do makaronu.  Robi się go niezwykle szybko, a jest fantastyczny w smaku. Jego kremowa konsystencja sprawia, że doskonale pasuje praktycznie do każdego typu makaronu, a szynka i suszone pomidory nadają mu unikatowy smak.
Za polecenie Nam tego wspaniałego przepisu podziękowania należą się Oli :)




Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4-5

Składniki:
  • Szynka Szwarcwaldzka – opakowanie 
  • Serek Mascarpone – opakowanie 
  • Suszone pomidory – ok. 200gr (najlepiej w oleju) 
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Makaron
Najpierw kroimy cebulę i smażymy na patelni. Idealnie jeśli mamy suszone pomidory w oleju, gdyż do smażenia cebuli proponuje użyć oleju ze słoika, nada cebuli wspaniały aromat. W między czasie możemy nastawić wodę na makaron i ugotować go. Gdy cebula nam się zarumieni, kroimy suszone pomidory i szynkę szwarcwaldzką i dorzucamy do cebuli. Po chwili dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na to wrzucamy serek mascarpone i całość trzymamy nad średnim ogniem. Czekamy aż serek się całkowicie rozpuści. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go powstałym sosem i zajadamy.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly