czwartek, 21 marca 2013

Tort Wielkanocny

Dzisiaj przygotowałyśmy dla Was przepis na przepyszny tort w polewie z pianek. Tort jest fantastyczny w smaku, a przy tym wygląda wprost rewelacyjnie. Jak już zrobicie go, to gwarantujemy, że niejedna cukiernia mogłaby pozazdrościć takich słodkości :)



Czas przygotowania: 1,5h
Ilość porcji: 10

Skłaniki:

Biszkopt:
  •  5 jajek
  •  3/4 szklanki cukru
  •  2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3szklanki kakao
Masa marshmallow:
  •  300g pianki
  •  750g cukru pudru
  •  3 łyżki wody
Masa serowa:
  •  400g serka mascarpone 
  •  150g serka waniliowego
  •  sok z 1/2 cytryny ( jak ktoś nie przepada za cytryną można ją pominąć, masa nadal będzie pyszna)
Pracę nad tortem zaczynamy od upieczenia biszkoptu, są na to dwa sposoby: możemy użyć jednej tortownicy, upiec cały biszkopt i potem przeciąć go na 3 plastry. Druga opcja to pieczenie każdego spodu osobno ( my skorzystałyśmy z drugiego sposobu, tylko dlatego że jesteśmy w posiadaniu 3 małych spodów). Robienie biszkoptu zaczynamy od połączenia mąki z kakao. Następnie bierzemy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane i powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając powoli dodając żółtka. W momencie, gdy już będziemy posiadać piękną puszystą pianę, dodajemy naszą wymieszaną mąke z kakao. Można wymieszać te składniki mikserem na wolnych obrotach, ale wtedy stracimy puszystość naszej masy, dlatego my wolimy mieszać składniki łyżką, dodając powoli mąkę. Dzięki temu nasza masa nadal będzie puszysta, a ciasto pieknie wyrośnie. Tak przygpotowaną masę przelewamy do tortownicy ( lub kilku spodów) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 - 35 min, do tzw. suchego patyczka.
Masa serowa do smarowania naszych spodów powstaje poprzez wymieszanie (najlepiej łyżką) dwóch rodzajów serka i na koniec dadaniu soku z cytryny( jesli ktoś nie przepada za smakiem cytryny można ją pominąć).
Teraz czas na najbardziej pracochłonną część naszego tortu, a mianowicie tworzenie masy cukrowej. Pianki marshmallow rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem gotującej się wody ustawiamy miskę z piankami, i dodajemy 3 łyżki wody. Pianki rozpuszczą się szybciej, gdy będziemy je mieszać. Jeśli chcemy uzyskać inny kolor masy dodajemy barwnik spożywczy. My dodałyśmy barwnik w kolorze zielonym. Do rozpuszczonej masy którą nadal trzymamy nad kąpielą wodną, dodajemy stopniowo cukru pudru. Rozpuszczone pianki zaczną przypominać spójną masę. Przekładamy ją na blat, podsypując cukrem pudrem i wyrabiamy ciasto. Na końcu powinno przypominać konsystencją plastelinę (ciasto nadal może się lekko kleić).

Teraz gdy mamy przygotowane wszystkie składniki robimy tort. Wystudzony biszkopt (musi być w temperaturze pokojowej), dzielimy na 3 lub 4 części i przekładamy naszą masą serową. Jeśli ktoś lubi wilgotny biszkopt to może go nasączyć np. wodą z cytryną, herbatą, kawą. My nie nasączyłyśmy niczym, a ciasto i tak wyszło pyszne. Masę serową nakładamy także na samą górę, poniewać ciasto z pianek lepiej będzie układało się na masie serowej. Następnie bierzemy nasze piankowe ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy (by ciasto nie przywierało obsypujemy stolnice mąką ziemniaczaną). Gdy ciasto będzie odpowiednio cienkie przekładamy na przygotowane wcześniej spody i pozwalamy ponieść się naszej wyobraźni. Można przyciąć dokładnie na kształt spodów, można zrobić falbankę jak my lub wymyślić zupełnie coś innego. Jak pisałyśmy wcześniej masa jest bardzo plastyczna i można się z nią fajnie bawić. Oczywiście ze względu na zbliżające się Święta Wielkanocne nie mogłyśmy się powstrzymać i zrobiłyśmy mały obrazek z bazi na górnej części tortu. Użyłyśmy do tego roztopionej czekolady w kąpieli wodnej i płatków migdałowych. Jak zrobicie coś fajnego, pochwalcie się swoimi dziełami na facebooku lub blogu i piejcie z dumy jak my, że stworzyliście takie cudo!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly