środa, 27 marca 2013

Papryki zapiekane z farszem

Papryki zapiekane z farszem w piekarniku to danie bardzo proste w przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity.



Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 3 papryki 
  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka 
  • Puszka krojonych pomidorów 
  • Cebula
  • 1 woreczek ryżu brązowego
  • 20g żółtego sera 
  • Sól, pieprz, oregano, chili
Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano ( w sporej ilości) i chili ( w ilości mniejszej). W czasie gdy mięso będzie dochodzić dokładnie myjemy papryki, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki i trzymamy chwilę całość na średnim ogniu. Następnie dorzucamy ryż i mieszamy całość. Powstałym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy papryki i podajemy póki są ciepłe.








2 komentarze:

  1. Tak samo pomidory zapiekam, takie faszerowane. Niebo w buźce.

    OdpowiedzUsuń
  2. A pomidorów nie robiłam z takim farszem :) W sumie niezły pomysl,musimy koniecznie spróbować i powiemy o efektach :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly