Papryki zapiekane z farszem w piekarniku to danie bardzo
proste w przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa,
węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś
nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub
bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 3 papryki
- 0,5kg mięsa mielonego z indyka
- Puszka krojonych pomidorów
- Cebula
- 1 woreczek ryżu brązowego
- 20g żółtego sera
- Sól, pieprz, oregano, chili
Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni
rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany
kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje
cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano ( w sporej
ilości) i chili ( w ilości mniejszej). W czasie gdy mięso będzie dochodzić dokładnie
myjemy papryki, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Do mięsa dodajemy
pomidory z puszki i trzymamy chwilę całość na średnim ogniu. Następnie dorzucamy ryż i mieszamy całość. Powstałym farszem napełniamy
wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu żółtym serem i wstawiamy
na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy
papryki i podajemy póki są ciepłe.
Tak samo pomidory zapiekam, takie faszerowane. Niebo w buźce.
OdpowiedzUsuńA pomidorów nie robiłam z takim farszem :) W sumie niezły pomysl,musimy koniecznie spróbować i powiemy o efektach :)
OdpowiedzUsuń