sobota, 13 lipca 2013

Kotleciki mielone przygotowane na parze w sosie pomidorowym

Dzisiaj proponujemy Wam zdrowe i lekkie danie przygotowane na parze, które każdy smakosz na pewno polubi. Delikatne kotleciki z mięsa mielonego, lekko doprawione i ugotowane w parowniku, do tego aksmaitny sos pomidorowy. Całość niemalże rozpływa się w ustach, a danie ma swoich fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci!



Składniki:

Kotleciki:
  • 500g mięsa mielonego z indyka  
  • 1 sucha bułka
  • 1 jajko
  • Nieco bułki tartej
  • Sól, pieprz
Sos pomidorowy:
  • Puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 100ml śmietany 12%
Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody odciskamy. Staramy się jak najdokładniej odsączyć bułkę z wody. Następnie bułkę mieszamy z mielonym i jajkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki lub kotleciki i układamy w koszyku do gotowania na parze. Gdyby kotleciki nie chciały się formować nalezy mięso podsypać odrobiną bułki tartej. Jeśli mamy ochotę możemy dorzucić do maszyny również obrane ziemniaki, ich czas robienia jest taki sam jak kotlecików. Nastawiamy parowar na 25 minut. 
W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i kroimy jak najdrobniej, podsmażamy na patelni. Do garnka wkładamy puszkę pomidorów, dokładamy podsmażoną cebulę i przeciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią do smaku. My dodajemy jeszcze nieco cukru bo pomidory z puszki są zazwyczaj dość kwaśne. Całość gotujemy z 10-15 minut na małym ogniu, a następnie miksujemy blenderem i jeszcze raz gotujemy. Zdejmujemy z ognia i delikatnie dodajemy śmietany, aż nabierze ładnego pomarańczowego koloru.
Kotleciki wraz z ziemniakami wyjmujemy z parowaru, polewamy delikatnie sosem i zajadamy na ciepło!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly